Određivanje starosne granice, kontrolisane cene, zabranjene zone: SZO predlaže mere za upotrebu pametnih telefona

Među adolescentima sve je više problematično i nalik zavisnosti korišćenje mobilnih telefona, interneta i mreža. Zato iz Svetske zdravstvene organizacije poručuju da bi upotrebu pametnih telefona trebalo regulisati poput duvanskih proizvoda.

irill Chubotin / Zuma Press / Profimedia Stručnjakinja SZO upozorila na štetnost uticaja nekontrolisanog i preteranog korišćenja društvenih mreža kod mladih i predložila regulaciju sličnu onoj koja se sprovodi kod upotrebe duvana

Zemlje bi trebalo da razmotre regulaciju digitalnih uređaja poput pametnih telefona na sličan način kao i duvanske proizvode, kako bi se borile protiv sve većeg negativnog uticaja društvenih medija na mentalno zdravlje mladih ljudi, rekla je Nataša Azopardi Muskat iz Svetske zdravstvene organizacije.

Sa sve većim dokazima da je problematično ponašanje koje se viđa u igricama i društvenim medijima u porastu među adolescentima u Evropi, zemlje bi trebalo da crpe inspiraciju iz drugih oblasti javnog zdravlja u kojima je zakonodavstvo pomoglo u rešavanju potencijalno štetnih navika, kao što su zakoni o duvanu, istakla je Azopardi Muskat.

Mere koje bi uključile određivanje starosne granice, kontrolisane cene, pa čak i zabranjene zone, radile su na regulisanju duvana, tako da bi se mogle uzeti kao primer za suzbijanje štetne upotrebe ručnih uređaja poput pametnih telefona, navela je ona na marginama Evropskog zdravstvenog foruma u ​​Gaštajnu u Austriji.

"Možda treba da razmislimo o tome gde je prikladno koristiti digitalne uređaje, a možda je i vreme da počnemo da razmišljamo o mestima gde se određeni digitalni uređaji ne bi smeli koristiti", kao što smo zabranili pušenje u određenim zonama, rekla je ona.

Drugi ključni element je obezbeđivanje sigurnosti da deca i tinejdžeri bez obzira na njihovo poreklo, etničku pripadnost ili društveni status budu "pismeni, opremljeni i osnaženi", dodala je ona. To znači da ih opremite pravim znanjem, "tako da oni vladaju digitalnim svetom i ne dozvoljavaju da digitalni svet vlada njima".

Studija SZO objavljena prošlog meseca pokazala je da je problematično i „zavisno" ponašanje u igricama i društvenim medijima u porastu među adolescentima u Evropi.

Izveštaj, koji je anketirao skoro 280.000 mladih u uzrastu od 11 do 15 godina širom Evrope, Centralne Azije i Kanade, otkrio je da se više od jednog od 10 bori da kontroliše upotrebu društvenih mreža i doživljava negativne posledice korišćenja istih.

Devojčice su prijavile viši nivo od dečaka, sa 13 procenata u poređenju sa 9 procenata među dečacima.

12% adolescenata izlođeno riziku od problematičnog igranja igara

Studija je takođe otkrila da je 12 odsto adolescenata izloženo riziku od problematičnog igranja igara, pri čemu dečaci češće i više od dvostrukog nego devojčice.

„Kao i sa bilo čim drugim, ove alate možete koristiti dobro i efikasno", rekla je Azopardi Muskat i dodala da "moramo biti oprezni, jer imamo deo populacije koji prijavljuje problematičnu upotrebu, i znamo da to na kraju može uticati na njihove obrazovne rezultate, njihovo mentalno zdravlje i dobrobit, njihovu produktivnost u radnoj snazi".

Veza između upotrebe društvenih mreža i mentalnog zdravlja, posebno među tinejdžerima, privlači više pažnje.

Ranije ovog leta, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen obećala je „prvu istragu širom Evrope o uticaju društvenih medija na dobrobit mladih ljudi".

Sagledavanje dokaza je od suštinskog značaja, ali ne bi trebalo da čekamo predugo, kazala je Azopardi Muskat.

"Dokazi se moraju sistematski uporediti, a zatim treba da vidimo šta će verovatno funkcionisati i koji je pristup koji želimo da preduzmemo", rekla je ona zaključivši da je jasno da se ne može odlagati preduzimanje akcija i mera.

(M.A./EUpravo zato/politico.eu)