Komplet lepinja izabrana za drugi najbolji doručak na svetu: Najbolje je prošla jedna druga zemlja iz regiona

Na 5. mestu je francuski kroasan, a na 20. bosanska pita kljukuša.

Komplet lepinja Foto: Shutterstock

Dok jedni ne odustaju od bureka ili nekog drugog peciva za doručak, drugi se odlučuju za zdravije kaše sa pahuljicama i voćem.

Ipak, prema oceni gastronomskog portala "Taste Atlas" komplet lepinja iz Srbije je u samom globalnom vrhu - proglašena je za drugi najbolji doručak na svetu.

Ovaj specijalitet zlatiborskog kraja je i 2023. poneo titulu najboljeg doručka.

Komplet lepinja ili "lepinja sa sve" je jedan od simbola zlatiborskog kraja, ali danas dobija sve više na popularnosti, uglavnom u zapadnoj Srbiji. Uvek se pripremala na isti način, sa kašikom punomasnog kajmaka, domaćim jajima i pretopom, odnosno močom. Kako kažu lokalni majstori, najbitnije je da lepinja bude domaća. Glavni ukus daje upravo pretop.

Recept za komplet lepinju je danas zvanično zaštićen zahvaljujući pekaru Draganu Laziću, vlasniku čuvene pekare "Kod Šuljage" u Užicu.

Komplet lepinja je zaštitni znak zlatiborskog kraja Foto: EUpravo zato/Isidora Simanović

Inače, na prvom mestu najboljih doručaka na svetu se našlo tursko jelo kahvalti (kahva - kafa i alti - ispod ili ranije). Bukvalno se može prevesti kao "pre kafe", tako da se tada i jede. Još za vreme Otomanskog carstva se smatralo da se kafa mora konzumirati posle obroka. Turski kahvalti sastoji se od širokog spektra jela i mnoštva ukusa tako da sto bude prepun sireva, namaza, maslina, povrća, lokalnih hlepčića, jaja, pita, baklave i drugih slatkih peciva, uz tople napitke poput turskog čaja.

Na 5. mestu je francuski kroasan, a na 20. bosanska pita kljukuša.

Burek sa sirom zauzeo je na 31. mesto, dok je gibanica završila na 99. poziciji.

Najveći uspeh kada je region u pitanju postigla je Bosna i Hercegovina, koja se na listi našla čak pet puta, i to sa: kljukušom, burekom, sirnicom, zeljanicom i krompirušom.

(EUpravo zato/Taste Atlas)