Šta su "woke" pokreti kojima će se "Srbija odupreti"? Ova kultura doživljava ekspanziju, a evo na šta se odnosi!

Termin "woke" bismo mogli da prevedemo kao "buđenje“, postaje sve popularniji u svetu i dolazi nam iz crnačke kulture. O čemu se tu radi konkretno?

Markus Matzel / imago stock&people / Profimedia

"Woke" kultura je pojam koji je postao sveprisutan u savremenom društvu. Odnosi na svest i osetljivost prema društvenim nepravdama, rasizmu, seksizmu, homofobiji, transfobiji i drugim oblicima diskriminacije.

Termin “woke" (vouk) dolazi iz afro-američkog slenga i označava stanje svesti o rasizmu i društvenim nejednakostima, a reč u bukvalnom prevodu znači "probuđen". Pojam se, međutim, sada proširio kao "odgovor na društvenu nepravdu" i koristi se u širem smislu za označavanje svesnosti o svim vrstama socijalnih nepravdi.

Zahvaljujući društvenim mrežama, "woke" kultura podstiče jačanje glasova manjinskih grupa, pružajući im platformu za izražavanje iskustava i borbu protiv diskriminacije. Kroz promene u jeziku i uvođenje novih termina, pokušava se stvoriti inkluzivno društvo bez vređanja i diskriminacije, objašnjavaju sociolozi. Tako, na primer, društveni pokreti poput Black Lives Matter, feminizma i LGBTQ+ prava, igraju ključnu ulogu u rastućoj osvešćenosti o društvenim nepravdama. Mladi, koji su posebno aktivni na društvenim mrežama, postaju nosioci promena, učestvujući u demonstracijama i zalažući se za ravnopravnost i pravdu, piše Indeks.

Potkopava temelje zapadne civilizacije?

Kao i svaki pokret i "woke" kultura pored pristalica, ima i svoje protivnike, koji izražavaju kritiku prema konceptima i praksama ove kulture. Iako je "woke" kultura imala pozitivan uticaj u osvešćivanju o društvenim nepravdama, ona nailazi na otpor, kontroverze i snažnu reakciju konzervativnih pojedinaca i grupa koji je smatraju pretnjom tradicionalnim vrednostima i društvenim normama.

Protivnici "woke" kulture često ističu da je ona dobila zamah i stvorila osećaj polarizacije u društvu, zbog čega neki pojedinci gravitiraju prema desničarskim ideologijama kao protivteži.

Kritičari tvrde i da "woke" kultura ponekad pokazuje tendenciju potiskivanja suprotnih mišljenja, što može ugušiti otvoreni dijalog i intelektualnu raznolikost. Osećaj da se pojedinci odbacuju zbog izražavanja stavova koji odstupaju od onoga što promoviše kao "woke" kultura, može da poveća njihovo razočaranje i natera ih prema konzervativnijim ideologijama.

Iako "woke" kultura nastoji da ojača marginalizovane grupe, predstavlja pristup grupisanja pojedinaca isključivo na osnovu njihovog identiteta, stavlja preterani naglasak na društvena pitanja umesto na ekonomske probleme i zanemaruje druge aspekte, smatraju kritičari, tvrdeći da "woke" kultura predstavlja skrivenu opasnost koja potkopava temelje zapadne civilizacije.

Srbija će se odupreti "woke" pokretima, kaže Vučić

Uoči 79. Generalne skupštine Ujedinjenih nacija na kojoj će se okupiti lideri iz celog sveta, predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je na Samitu o budućnosti u UN, da je neverovatno sa koliko laži i licemerja velike sile rade protiv malih zemalja koristeći mir i međunarodno pravo u svoju korist.

Vučić je poručio da će se Srbija odupreti svim "woke" pokretima koji se nameću njenim tradicionalnim vrednostima.

AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia 

"Srbija je na svom evropskom putu i za razliku od mnogih poštuje norme i regulativu međunarodnog prava. Istovremeno Srbija je moderna zemlja sa velikom stopom rasta i nije spremna da žrtvuje svoje tradicionalne vrednosti", rekao je Vučić.

On je u govoru ocenio da su za Srbiju bitni teme održivi razvoj, finansijski razvoj, međunarodni mir i bezbednost, nauka, tehnologija i digitalna saradnja, mlade generacije i transformisanje globalnog upravljanja.

"Svakako da Srbija podržava ono što je bitno i da pitanje klimatskih promena jeste nešto što, kao i Kina, podržava. Verujemo da će SAD i UN imati više razumevanja za postojeću finansijsku arhitekturu", rekao je on.

Predsednik je poručio da Srbija veruje da zaslužuju pažnju napomene Brazila i Rusije vezane za klimatske promene, jer su one fokusirane na bezbednost.

"Srbija veruje da je jako bitno naći balans između zapadnih interesa i vladavine prava i zahteva mnogih drugih država, kada pričamo o porodicama i tradicionalnim vrednostima, jer ljudska prava su jedna stvar, a zloupotreba ljudskih prava može da se kosi sa nekim tradicionalnim pravima koje mnoge zemlje ne mogu da prihvate, posebno ako pričamo o porodičnim vrednostima. Te vrednosti su nešto što Republika Srbija neguje", rekao je Vučić.

(JA/EUpravo zato/Politika)