Nasilje nad ženama u porastu: Koja su rešenja - odgovor nudi regionalna konferencija o femicidu

Misija OEBS-a u Srbiji, u partnerstvu sa OCD FemPlatz i UN Women u Srbiji, organizuje sutra u Beogradu Regionalni forum o femicidu.

MONDO/Stefan Stojanović Nasilje nad ženama

Cilj konferencije o femicidu koja se održava sutra je stvaranje platforme za rešavanje problema nasilja nad ženama u regionu, koje je u porastu. Forum će okupiti 70 regionalnih i međunarodnih stručnjaka, organizacije civilnog društva, javne institucije i praktičare/ke, kako bi razgovarali/e o pitanjima od ključnog značaja u oblasti rodno zasnovanog nasilja.

Cilj je podsticanje saradnje i unapređenje regionalnih napora kroz:

  • Razmenu najboljih praksi iz regiona u uspostavljanju nezavisnih tela za praćenje, kao što je Femicide Watch;
  • Istraživanje kriminalizacije femicida kao posebnog pravnog dela i analiza njegovih implikacija na nacionalne pravne sisteme; 
  • Jačanje regionalne saradnje za razvoj koordinisanih strategija za borbu protiv rodno zasnovanog nasilja;

OEBS je posvećen rešavanju problema nasilja nad ženama, kao što je naglašeno u Akcionom planu OEBS-a za unapređenje rodne ravnopravnosti iz 2004. godine, stoji u saopštenju.

Kako je naglašeno, ove godine, Misija OEBS-a u Srbiji fokusira se na femicid i potrebu za sistematskim prikupljanjem podataka o rodno zasnovanom nasilju.

Prethodnih godina, Misija je organizovala nekoliko istaknutih konferencija i podržala ključno istraživanje OEBS-a o nasilju nad ženama iz 2019. godine. 

Na svečanom otvaranju skupa govoriće Brankica Janković poverenica za zaštitu ravnopravnosti, ambasador Jan Bratu, šef Misije OEBS-a u Srbiji, Milana Rikanović šefica kanclearije UN Women u Srbiji i Lara Skarpita viša savetnica OEBS-a za rodna pitanja.

Inače, Anketa o nasilju nad ženama koju je sproveo OEBS - Izveštaj za Srbiju možete pogledati OVDE.

Ovaj izveštaj predstavlja reprezentativne rezultate istraživanja koje je sproveo OEBS o dobrobiti i bezbednosti žena u Srbiji.

Istraživanje je sprovedeno 2018. godine u odabranim zemljama jugoistočne i istočne Evrope, pod vođstvom OEBS-a, a obuhvatilo je kvantitativnu i kvalitativnu komponentu. Sprovedeno je sa ciljem pružanja uporedivih podataka o različitim oblicima nasilja koje su žene doživele u detinjstvu i tokom njihovog života.

Istraživanje je obuhvatilo nasilje koje su žene doživele u konfliktnom i nekonfliktnom okruženju, kao i uticaj nasilja na žene i devojčice, uključujući i njegove trajne posledice. Pitanja o normama i stavovima vezanim za nasilje nad ženama bila su takođe uključena u istraživanje radi boljeg razumevanja uzroka nasilja.

(M.A./EUpravo zato)