Pogon za preradu krompira porodice Šljukić iz Prijepolja, proizvodnju pomfrita počeo je 2018. godine, a ideju za biznis dobili su tako što su uvideli da sav pomfrit u našoj državi koji kupujemo i koristimo dolazi iz uvoza.

Tamara Šljukić kaže da su se tada zapitali zašto jedna zemlja kao što je Srbija koja ima odlično podneblje za uzgoj krompira ne iskoristi taj potencijal.

Pomfrit firme Vagončić
Ustupljene fotografije firme "Vagončić" Pomfrit firme "Vagončić"

Sada su priču zaokružili, od uzgoja do plasmana. Deo sirovine, krompira, uzgajaju sami, deo otkupljuju, zatim u pogonu prerađuju, da bi svoj gotov proizvod - pomfrit - pripremali u svojoj prodavnici brze hrane.

"Kroz našu prvu delatnost, brzu hranu, smo plasirali mnogo pomfrita i videli da taj proizvod ima odličnu prodaju", kaže Tamara. 

Baš ovako je sve počelo, a početak im je, kao i svaki početak, bio težak, ali se sav trud isplatio.

"U početku je bilo mnogo teško. Ušli smo u posao hrabro, ali nespremni na sve šta nas čeka. Proizvodnja hrane je veoma ozbiljan posao, a priprema prostora, sertifikata i ambalaže je proces koji je trajao dve godine. Sada je mnogo lakše. Radimo i trudimo se da se svake godine unapredjujemo", kaže ona.

Proizvodni pogon firme Vagončić
Ustupljene fotografije firme "Vagončić" Proizvodni pogon firme "Vagončić"

EU je prepoznala ideju, entuzijazam i trud ove vredne porodice i pomogla im da posao ubuduće obavljaju brže i lakše. EU PRO im je dotirao sredstva kojim su unapredili proizvodnju i poslovanje.

Tamara kaže da je saradnja sa EU-pro timom za njih bila nezaboravno poslovno iskustvo.

"Tu su vrlo profesionalni mentori spremni da u bilo koje doba dana pomognu i da odgovore na sva pitanja i nedoumice. Bilo nam je potrebno dosta dokumentacije, a period implementacije projekta od početka izrade biznis plana do dobijanja sredstava je trajao godinu i po dana", priča Tamara za EUpravo zato.

Novac koji su dobili od EU, iskoristili su da naprave magacin za skladištenje krompira i kupovinu nove poluautomatske pakerice koja im znatno unapređuje posao, doprinoseći brzini pakovanja proizvoda.

Otpada u proizvodnji gotovo da nema, sitni pomfrit se termički obrađuje, pakuje i plasira pekarama i buregdžinicama, a otpad iz ljuštilice služi kao hrana za životinje.

Pomfrit Vagončić
Ustupljene fotografije firme "Vagončić" Pomfrit Vagončić

Porodica je svoj biznis održala u vreme ekonomske krize, verujući u uspeh i radeći vredno. Oni veruju da svaki porodični biznis uspe ukoliko se svaki član trudi da doprinese tom uspehu.

Tamara ima i poruku za sve mlade preduzetnike koji žele da se upuste u preduzetničke vode.

"Naša poruka mladim preduzetnicima je da u svojoj želji budu istrajni i da nikad ne odustaju od svojih ideja, već da se naoružaju znanjem i strpljenjem i hrabro krenu napred".

Kako sve Evropska unija može da pomogne investiranjem u vaš biznis, možete pronaći na sajtu www.eumogucnosti.rs

(M.A./EUpravo zato)