Priča o Jeleni i njenoj zanatskoj radnji počinje 2014. godine u Vranju kada je, nakon izlečenja od teške bolesti, shvatila koliko je važna zdrava ishrana.

Sve počelo skromno, malim, ali značajnim koracima. Kaže da je posao započela sa par šerpi i varjača, ali sa kvalitetnom idejom i čestitim ciljevima - zdrava hrana i humanost na delu. U čitav "Nanin recept sa juga" uplela se i ogromna želja da to što naprave bude dobro i uspešno.

Zdravije, humano, s ljubavlju

Jelena je pokrenula proizvodnju namirnica, bez ikakve hemije, kako kaže, skroz organskih.

Radionica je počela je da pravi zimnicu na tradicionalan način, a u njenom bogatom asortimanu proizvoda nalaze se, ajvar, paradajz u flašama, slatko od šumskog voća, kupina, jagoda, malina.

Jelena kaže kako povrće za svoje proizvode ručno ljušti, obraćuje i pakuje.

"Sve je bez konzervansa, veštačkih boja, pojačivača ukusa i aditiva", navodi ona.

Ipak, u teglama i flašama "Naninog recepta s juga" ima i nečega posebnog. Iz ove radionice kažu da je u pitanju najveća reč na svetu i potrebna u svemu što se radi - ljubav.

Podrška EU

Kako bi unapredili poslovanje i radili u većem obimu, iz radionice "Nanin recept s juga" odlučili su da konkurišu za podršku EU PRO programa koji finansira Evropska unija. To se pokazalo kao prekretnica u njihovom poslovanju.

"Dobili smo veliku mašinu za pečenje paprika, mini komoru, veliki pasterizator. Evropska unija nam je omogućila da postanemo ozbiljna radionica bez limita", kaže Jelena Janković i dodaje:

"Zahvaljujući njima i toj pomoći mi sada možemo neograničeno da zadovoljimo potražnju". 

Sredstva su im pomogla da povećaju kapacitete i kvalitet proizvoda, ali i da se prošire. Otvorena su odmah dva nova radna mesta, a kasnije još šest.

Takođe je značajan i društveno-odgovorna poslovna orjentacija preduzeća. To podrazumeva podršku lečenju sugrađana i finansijske i proizvodne donacije lokalnoj sigurnoj kući.

Jelena zaključuje da je sada, nakon nekoliko godina vrednog rada i pomoći koju su iskoristili od Evropske unije "Nanin recept s juga" brend za koji se zna, ne samo u Srbiji, nego i u inostranstvu.

EU PRO

Kroz EU PRO evropski blok je u periodu od 2018. do 2021. godine izdvojio ukupno 25 miliona evra - bespovratno, a program je omogućio otvaranje preko 1.700 novih radnih mesta, doprinos privlačenju novih investicija u vrednosti od 30 miliona evra, kao i bolji kvalitet života za više od 162.000 ljudi koji sada imaju unapređen pristup komunalnim, zdravstvenim i socijalnim uslugama, i obrazovanju.

EU PRO Plus

Naslednik programa EU PRO, EU PRO Plus, ima slične ciljeve, ali sa znatno većim budžetom. Ovaj program, čija je ideja takođe razvoj 99 lokalnih samouprava u regionima Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije, otpočeo je 2021. godine i njegova vrednost iznosi čak 40 miliona evra i to inicijalno 30 miliona za ugovorene razvojne aktivnosti i dodatnih deset miliona usmerenih na podršku lokalnim samoupravama, malim privrednicima i zdravstvenom sistemu u oporavku od posledica uzrokovanih pandemijom kovid 19.

Program vodi Ministarstvo za evropske integracije, a sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS) i trajaće do 2025. godine.

EU vam pomaže investiranjem u biznis – jer dobra ideja danas može da bude kvalitetan proizvod na tržištu sutra. Pronađite sve informacije nawww.eumogucnosti.rs

(M.A./EUpravo zato/eumogucnosti.rs)