"Želeli smo da kreiramo brend koji će svi obožavati. Svi vole sladoled, a specifičnost naših torti je izrada po italijanskoj đelato tehnologiji koja garantuje kvalitet ukusa u kojima možete uživati cele godine", rekao je Miloš Petković, direktor preduzeća "N.J.S. Group" iz Mršinaca čija je osnovna delatnost proizvodnja domaćih sladoled torti.

Preduzeće je osnovano 2015. godine, ali je od 2018. godine razvilo sopstveni brend koji postaje sve popularniji na domaćem tržištu.

Glavni problem koji su imali u početku jeste što su kalupe i drugu opremu morali ručno da peru i dezinfikuju što je dodatno usporavalo proizvodnju. Tada su odlučili da se prijave na konkurs EU i dobili su bespovratna sredstva koja su im omogućila da kupe mašinu za pranje i sterilizaciju kalupa kao i dodatnu neophodnu opremu. To je ne samo ubrzalo posao već i dalo sigurnost da je čitav proces dobro i kvalitetno odrađen. Zahvaljujući tome su uposlili i dodatan broj radnika.

Osnovni kupci su ima manje komšijske radnje.  

"U početku smo kreirali domaće torte uslužno, za velike firme. Tri godine kasnije došli smo na ideju da napravimo proizvod koji će biti jedinstven i koji će ljudi želeti da kupuju svakodnevno. Tako je nastala naša Gelato torta, inspirisana italijanskim sladoledom, ali i ukusima naših prostora, izuzev pavlake koju uvozimo iz Italije. Plasirali smo na tržište naš brend u četiri distribuciona centra. Torte Gelato su jedinstvene po vizuelnom identitetu, jer su bez šlaga, prekrivene su prelivima u zavisnosti od ukusa torte, a čak 70 odsto sadržaja je kremaste strukture", rekao je Petković za Europa.rs.

Firma se 2019. godine prijavila za javni poziv EU PRO programa sa željom da dobije bespovratna sredstva Evropske unije za mašinu koja bi ubrzala čišćenje opreme. Poduhvat je uspeo i priprema kalupa i opreme za ponovnu upotrebu sada je čak deset puta brža.

Kako kažu, proizvode najmanje 2.500 torti dnevno.

Osim toga, ovo preduzeće nije zaboravilo ni na svoju zajednicu pa su školama poklanjali torte prilikom obeležavanja slava i sličnih događaja.

Proizvode doniraju i humanitarnim organizacijama koje pomažu socijalno ugroženim porodicama.

Podsetimo, Evropska unija je u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije preko programa EU PRO, koji sprovodi UNOPS, podržala preko 200 mikro i malih preduzeća i preduzetnika sa više od 4,3 miliona evra. Sredstva su iskorišćena za nabavku nove opreme tako da su preduzeća mogla da unaprede proizvodnju i konkurentnost, a priča iz Čačka je samo jedna od mnogih koje su se uspešno završile.

(N.P./EUpravo zato/Europa.rs)