Jon Dulgeru iz sela Todireštija u zapadno-centralnoj Moldaviji, mladi je preduzetnik koji je odlučio da razvije posao u prehrambenoj industriji. Sada vodi kompaniju specijalizovanu za proizvodnju nutritivnih pločica, namaz od oraha sa medom i kajmakom i liofilizovanog voća, a posao je unapredio uz pomoć programa Evropske unije.

"Mi smo proizvođači slatkiša, ovsenih pahuljica, suvog voća, semena i meda. Počeli smo kao proizvođači meda, a onda smo odlučili da se fokusiramo na specijalizovaniju nišu proizvoda koji sadrže med. Tako smo odlučili da proizvodimo hranljive pločice, namaz od oraha sa medom i kajmakom i liofilizovano voće", kaže preduzetnik Jon.

U početku je proizvodio ručno u svojoj kuhinji. Nakon što je dobio grant od Rumunije, preselio je svoj posao tamo i proizvodio hranljive pločice tri godine, radeći u malo automatizovanijim uslovima nego u kuhinji kod kuće.

Dulgeru je sada jedan od 75 preduzetnika iz regiona u Moldaviji koji su imali koristi od programa grantova.

Godine 2021, umoran od putovanja na koja je išao svakog vikenda, Dulgeru odlučuje da se vrati u Moldaviju. U okviru programa "EU4Moldova: Fokalni regioni" koji podržava EU4Business inicijativa, a sprovode UNDP i UNICEF, Jon Dulgeru je dobio finansijsku pomoć u vrednosti od 30.000 evra. Sredstva su iskorišćena za kupovinu linije za pakovanje, miksera velikog kapaciteta i rashladnih komora.

"Posle tri godine na tržištu Rumunije, ukazala se prilika i dobili smo finansijsku pomoć u Republici Moldaviji, što nam je omogućilo da povećamo kapacitet proizvodnje sa 2.000 bara mesečno na 2.000 bara dnevno", kaže proizvođač.

"U okviru ovog programa nabavili smo liniju za pakovanje, mikser velikog kapaciteta i hladnjače, što nam je omogućilo da povećamo kvantitet i kvalitet proizvoda".

Izvozi u Rumuniju, a plan je da osvoji i druga EU tržišta

Dulgeru je već uspeo da pošalje svoju prvu seriju izvoza u Rumuniju, a u budućnosti namerava da pristupi i drugim evropskim tržištima.

"Trenutno smo počeli da izvozimo u Rumuniju, a u budućnosti planiramo da povećamo količinu proizvoda koji će stizati i u druge zemlje EU", kaže Dulgeru.

EU programi u Srbiji

Ako imate sličnu ideju za biznis ili želite da proširite već postojeći, Evropska unija može da vam pomogne.

Slični program poput "EU4Moldova", postoje i u Srbiji, pa tako srpski preduzetnici mogu da konkurišu za EU PRO Plus, program Evropske unije koji je namenjen malim i srednjim preduzećima. Ovaj program doprinosi uravnoteženijem društveno-ekonomskom razvoju 99 lokalnih samouprava u dva regiona: Šumadije i zapadne Srbije i Južne i istočne Srbije.

Kroz program se radi na poboljšanom upravljanju teritorijalnim razvojem, ekonomskom rastu i unapređenoj socijalnoj infrastrukturi i socijalnoj koheziji.

Kako sve Evropska unija može da pomogne investiranjem u vaš biznis, možete pronaći na sajtu www.eumogucnosti.rs

(JA/EUpravo zato)