Dušan Stević iz Niša osnivač Darkroom Studija koji se bavi arhitektonskom vizuelizacijom, koja je specifična grana grafičkog dizajna, tim poslom je počeo da se bavi tokom studija 2010. godine.

Govoreći za EUpravo zato, Dušan kaže da su njegovi prvi komercijalni poslovi dolazili preko freelancing platformi poput UpWork-a, gde je mogao da primeni svoje tehničke i umetničke veštine u kreiranju 3D prikaza.

"Posao arhitektonske vizuelizacije se znatno promenio od kada sam počeo. Razvoj tehnologije omogućio je da se fokus prebaci sa tehničkih aspekata na umetničke, što je dovelo do toga da finalni proizvodi sada izgledaju skoro neprepoznatljivo u poređenju sa početcima", navodi Dušan.

O firma Darkroom se bavi svim aspektima arhitektonske vizuelizacije, uključujući 3D prikaze enterijera i eksterijera za različite vrste prostora, kao i animacije i VR rešenja.

"Naš tim se sastoji od projektnih menadžera, 3D umetnika i modelara. Projektni menadžeri su zaduženi za komunikaciju sa klijentima i poštovanje rokova, dok 3D umetnici i modelari realizuju sam vizuelni sadržaj", pojašnjava Dušan.

Ogroman napredak nakon EU PRO PLUS podrške

Sredinom 2022. godine, firma je konkurisala za finansiranje preko EU PRO PLUS programa u Nišu.

"Dobili smo podršku od 26.640 dolara, što je imalo ogroman uticaj na naše poslovanje. Investirali smo ta sredstva u nabavku novih radnih stanica, čime smo omogućili brže izvršavanje zadataka i preuzimanje kompleksnijih projekata koje ranije nismo mogli da prihvatamo", priča nam Dušan.

Takođe, sredstva su iskorišćena za kupovinu opreme za njihovu render farmu, što uključuje tehnički zahtevne zadatke izrade rendera i animacija, nabavku NAS-a za organizovanje baze projekata, kao i kupovinu Switch-a za 10-gigabitnu mrežu.

"To nam je znatno unapredilo efikasnost poslovanja. Kupili smo i VR naočare kako bismo proširili naše usluge na kreiranje projekata za virtuelnu realnost. Zahvaljujući ovoj donaciji, Darkroom Studio je postao konkurentniji, brži u izvršavanju zadataka, proširio je tim, i napravio značajan skok u poslovanju koji ne bi bio moguć bez podrške EUPRO PLUS programa", napominje Stević.

VR naočare
Ustupljene fotografije Darkroom 

Grafički dizajn važi za jedan od poslova budućnosti a Dušan kaže da je arhitektonska vizuelizacija u poslednjoj deceniji doživela značajan napredak i postala ključni element u građevinskoj industriji, posebno u zemljama EU.

"Kompanije se sve više oslanjaju na visokokvalitetne rendere i animacije za marketinške svrhe, ali i kao važan alat tokom faze dizajniranja. Razlike između EU i naše zemlje se smanjuju, jer tehnološki napredak omogućava sve bolje uslove za rad i veći kvalitet konačnih proizvoda", zaključuje Dušan u razgovoru za EUpravo zato.

Ukoliko želite da i vi, kao Dušan i njegov tim unapredite poslovanje svoje firme, pogledajte kakve mogućnosti vam nudi EU PRO PLUS program.

(M.A./EUpravo zato)