Čuvena kompanija Pelikan iz Nemačke saopštila je da zatvara svoje prodajne objekte u Hanoveru i Falkenzeu, prenosi Kurir.

Kako pišu, kompanija krajem godine prestaje s radom. Lokalni mediji navode da će zatvaranjem prodajnih objekata u dva grada biti ugroženo 250 od 500 radnih mesta u Nemačkoj i podsećaju da kompanija Hemelin od 2025. godine preuzima Pelikan i njegovu filijalu Herlic.

Hamelin ukidanje radnih mesta opravdava poboljšanjem strukture prodaje.

"Struktura koja je sada planirana za Nemačku omogući će nam jačanje saradnje s našim kupcima nudeći im najširi asortiman na tržištu u jednom katalogu i na jednom mestu", kaže šef Hamelina Erik Joan.

Hamelin je u decembru prošle godine inače preuzeo Pelikan za 136 miliona evra.

Pelikan je osnovan u Hanoveru davne 1832. godine. Kompanija je posebno poznata po svojim naliv perima, a proizvodi raznorazni kancelarijski materijal, olovke, gumice, boje, mastila, lakove...

Počeci kompanije sežu do hemičara Karla Hornemana, koji je svojim kupcima dao ponudu za uljane boje, akvarele i za mastila u boji, 28. aprila 1838. Ovaj cenovnik bila je osnova proizvodne linije kompanije, iz koje se razvio svetski poznati brend Pelikan.

Njihovi proizvodi naveliko su se koristili i u Srbiji, a posebno penkala/naliv pera koja su u školama bila obavezna.

Inače, naziv penkalo nastao je po osobi koja je izmislila taj tip "preteče hemijske". Godine 1907. Slavoljub Edvard Penkala je napravio prvo nalivpero sa čvrstim mastilom, takoreći, preteču hemijske olovke. Od oca Poljaka i majke Holanđanke, ovaj izumitelj i preduzimač, posle studija u Beču i Drezdenu, doseljava se u Zagreb gde ličnom imenu pridodaje i ime Slavoljub kako bi ukazao poštovanje mestu gde živi i visokoj poslovnoj poziciji koju je dobio. Zajedno sa partnerom osniva fabriku pisaćih sredstava koja je svojevremeno bila najveća na svetu. Posle njegove smrti 1921. godine njegovi naslednici prodaju patente nemačkom Pelikanu. Zanimljivo je da mi danas često umesto naziva naliv pero koristimo naziv penkalo upravo po ovom izumitelju.

(JA/EUpravo zato/Kurir)