"Još jedan dokaz napretka u evrointegracijama naše zemlje": Srbija uključena u Izveštaj EK o vladavini prava

Miščević je u obraćanju novinarima u Briselu prenela da je tokom sastanka istaknuto da je vladavina prava centralno pitanje procesa proširenja, i dodala da bi do kraja godine trebalo da bude objavljena ocena EK na tu temu.

Nenad Kostic/Kurir Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević

Ministarka za evrointegracije Srbije, Tanja Miščević obratila se novinarima u Briselu i prenela da je tokom sastanka istaknuto da je vladavina prava centralno pitanje procesa proširenja, i dodala da bi do kraja godine trebalo da bude objavljena ocena EK na tu temu.

Nakon toga bi Srbija mogla da 2025. godine radi na Izveštaju o ispunjenosti prelaznih merila (IBAR), što je važno za nastavak svih procesa u pregovorima.

Ona je imala razgovore u Evropskoj komisiji, u Generalnom direktoratu za politiku susedstva i pregovore o proširenju, kao i u Generalnom direktoratu za konkurenciju.

Ona je nakon sastanka, na kojem se razgovaralo o opštem trendu o situaciji vladavine prava u Srbiji, Albaniji, Crnoj Gori i Severnoj Makedoniji, kao zemljama koje su prvi put uključene u julu ove godine u izveštaj Evropske komisije o vladavini prava, rekla da je to jako važan momenat.

Kako je ukazala, prvi put su države kandidati deo procesa izveštavanja o vladavini prava koji tako dugo postoji za sve države članice Evropske unije.

Ministarka je objasnila da se u izveštaju EK navodi kakvo je stanje u Srbiji u četiri važne oblasti, a to su nezavisnost pravosuđa, medijske slobode, borba protiv korupcije, kao i u oblasti onog što se naziva balans institucija ili podela vlasti.

Ona je napomenula da je tokom sastanka oko 20 država članica EU dalo svoje mišljenje, pri čemu su svi naglasili značaj uključivanja četiri zemlje kandidata u izveštaj, jer to pokazuje koliko smo napredovali.

Miščević je predočila da sada sledi sprovođenje onog što je urađeno kroz zakone, strategije i akcione planove, pri čemu su sve države članice EU i Evropska komisija izrazile veliku spremnost da pomognu kroz prenos znanja, učenje i slanje svojih eksperata.

Prema njenim rečima, na sastanku je konstatovano da je vladavina prava centralno pitanje procesa proširenja i da je to pitanje važno ne samo zbog procesa proširenja, već zbog nas samih, privlačenja stranih investicija, kao i da je garancija za pravnu sigurnost svih onih koji posluju, žive ili rade u Srbiji.

"Nastavljamo da radimo na proceni ispunjenosti prelaznih merila. Do kraja ove godine trebalo bi da imamo i ocenu Evropske komisije na tu temu, pa da naredne godine radimo na Izveštaju o ispunjenosti prelaznih merila (IBAR), što je važno za nastavak svih procesa u pregovorima", poručila je ona.

Ministarka Miščević je najavila da će sutra imati razgovore u Generalnom direktoratu Evropske komisije za migracije i unutrašnje poslove o sistemu ulaska i izlaska (EES), kao i o sistemu ETIAS.

(M.A./EUpravo zato/mei.gov.rs)