Koga za predsednika Amerike žele Balkanci? Hrvati su više za Harisovu, a evo šta kažu Srbi

Najnovije istraživanje kompanije Valicon, sprovedeno u četiri zemlje zapadnog Balkana, pokazuje da su stavovi građana o potencijalnom pobedniku američkih predsedničkih izbora podeljeni. Evo i kako su se izjasnili anketirani Srbi, Hrvati, Slovenci i Bosanci.

MICHAEL LE BRECHT II / Zuma Press / Profimedia Donald Tramp i Kamala Haris susreli su se tokom svoje prve, a moguće i poslednje debate pre novembarskih predsedničkih izbora u SAD

Američki predsednički izbori planirani su za 5. novembar, a kandidati su Donald Trump iz Republikanske stranke i Kamala Harris iz Demokratske stranke.

Kako se finiš predsedničke kampanje u Americi uveliko zahuktava i bliže izbori, tako se i u javnosti sve više polemiše o tome ko će pobediti i šta će to značiti za nas Evropljane.

Ta Tramp-Haris groznica nije zaobišla ni Balkan, a najsvežije istraživanje ukazuje na to da je javnost 4 balkanske zemlje podeljena.

Takođe, postoje razlike u percepciji uticaja tih izbora na međunarodne odnose, posebno prema EU.

Ovaj izborni ciklus izaziva globalnu pažnju zbog mogućih posledica na unutrašnju i spoljnu politiku Sjedinjenih Američkih Država.

Hrvati i Slovenci podržavaju Kamalu

U Hrvatskoj Kamala Haris uživa najveću podršku, sa 56 posto građana koji bi je rado videli kao predsednicu.

U Sloveniji, slično. Rezultati istraživanja pokazuju da  46 posto ispitanika preferira Harrs u odnosu na Trampa, čija podrška iznosi oko 30 posto.

Srbi za Trampa, Bosanci podeljeni

Bosna i Hercegovina pokazuje izjednačene stavove, dok u Srbiji Tramp ima značajnu podršku, sa gotovo polovinom građana koji bi ga radije videli na čelu Amerike.

Kamala Haris pak uživa najmanje poverenje u našoj zemlji, sa samo 13 posto podrške.

Većina građana smatra da će američka politika prema EU ostati nepromenjena ako pobedi Kamala

Istraživanje se takođe bavi percepcijama toga kako bi pobeda jednog od kandidata mogla uticati na politiku Sjedinjenih država prema EU.

Većina građana regiona smatra da će politika SAD-a prema EU ostati nepromijenjena ako pobijedi Kamala Haris, što je delom i očekivano s obzirom na razdoblje vlasti Demokratske stranke u poslednje četiri godine.

Nasuprot tome, pobeda Donalda Trampa mogla bi značajno promeniti američku spoljnu politiku.

Više od polovine Hrvata veruje da bi Trampova pobeda negativno uticala na odnose SAD-a sa EU, a slična mišljenja dele i Slovenci.

U Srbiji oko 20 posto građana smatra da bi moglo doći do promene politike, ali ne preciziraju hoće li to biti na bolje ili gore, prenosi Al Jazeera istraživanje Valicona.

(M.A./EUpravo zato/index.hr)