Izabran predsedavajući delegacije EP za Srbiju! Dugo se bavio novinarstvom, poznat je po humanitarnom radu

Poslanik sa Kipra Lukas Furlas izabran je za predsednika Delegacije Evropskog parlamenta za Srbiju. Ko je on?

Dwi Anoraganingrum / imago stock&people / Profimedia Lukas Furlas

U Evropskom parlamentu u Briselu konstituisana je delegacija Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje Evropska unija-Srbija. Za predsednika 15-člane delegacije izabran je Kipranin Lukas Furlas koji dolazi iz redova Evropske narodne partije (EPP). Furlas je u izjavi za srpske medije, nakon izbora, ocenio da se nalazimo u značajnom trenutku za politiku proširenja i Zapadni Balkan.

"Srbija je važna zemlja za Evropu sa značajnim mogućnostima, ali i velikim izazovima, a mi ćemo biti ovde da se suočimo sa izazovima. Moj cilj će biti da sredstvima kojima raspolažemo zajedno sa našim prijateljima u Skupštini Srbije doprinesem da Srbija napravi važan napredak na svom evropskom putu", rekao je Furlas, prenosi Euronews.

Za potpredsednike ovog tela Evropskog parlamenta izabrani su Aleksandra Moreti, koja je prethodno bila na čelu interparlamentarne delegacije za odnose sa Srbijom i Grk Đorđos Aftijas iz EPP-ja.

Poslanici su birali između Aftijasa i Anamarije Viček iz Mađarske (Grupa Patriote za Evropu), nakon čega je Viček izrazila nezadovoljstvo što predsednik i potpredsednik dolaze iz iste političke grupacije, ocenjujući da su pojedine političke grupe diskriminisane.

Interparlamentarna delegacija Evropskog parlamenta razvija odnose i dijalog sa parlamentima i drugim zainteresovanim stranama u zemljama koje nisu članice Evropske unije.

Delegacije evropskog i srpskog parlamenta sastaju se redovno dva puta godišnje - jednom u Strazburu, a jednom u Beogradu.

Ko je Lukas Furlas?

Lukas Furlas je rođen 21. avgusta 1969. godine u Limasolu na Kipru. Diplomirao je ekonomiju, kao i političke nauke na Aristotelovom univerzitetu u Solunu. Bio je potpredsednik PROTOPORIA – studentskog političkog odeljenja Demokratske unije, kao i predsednik EFEK – Nacionalne studentske unije Kiprana u Solunu. Nakon što je stekao diplome, 2006. godine je uz stipendiju pohađao istraživačko novinarstvo i izveštavanje o međunarodnim krizama na univerzitetima Kolumbija i Džordž Vašington u Sjedinjenim Državama.

Radio je 23 godine kao novinar. Tokom svoje karijere bio je politički urednik, glavni urednik i voditelj vesti na državnoj i privatnoj televiziji. Sedam godina vodio je nagrađivanu emisiju, koja je građanima pružala priliku da uživo pozovu i javno iznesu probleme sa kojima se suočavaju. Lukas Furlas je takođe dugo godina sarađivao sa grčkom televizijom.

Pored svojih profesionalnih i političkih aktivnosti tokom studentskog perioda života, Furlas je bio sekretar za medije predsedničkog kandidata na izborima 2008. godine, Ioanisa Kasoulidisa. Bio je i prvi u istoriji ostrva koji je obavljao funkciju sekretara za štampu Predstavničkog doma od 2017. do 2019. godine.

Na kraju, on je takođe poznat po svom intenzivnom društvenom angažmanu. Ambasador je dobrotvornog fonda "HOPE" i osnivač humanitarne organizacije "Mali heroji" – deca obolela od raka.

U septembru 2022, Furlas je bio dobitnik nagrade za zdravlje i dobrobit na godišnjim nagradama MEP časopisa The Parliament Magazine.

(JA/EUpravo zato)