Odluka o srpskim pasošima na KiM konačno u Službenom listu EU: Od OVOG MOMENTA će moći u Šengen bez vize!

Nosioci srpskih pasoša sa Kosova koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, za 20 dana moći će da putuju u zemlje EU bez viza, navodi se u Službenom listu EU, i to posle dva meseca od donošenja odluke. Zašto je to bilo tako, za EUpravo zato nedavno je objašnjavao amabasador Srbije pri Evropskoj uniji Danijel Apostolović.

MONDO/Stefan Stojanović

Odluka o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa teritorije Kosova i Metohije konačno je objavljena u Službenom glasniku Evropske unije, dva meseca nakon donošenja ove odluke. To znači da će za 20 dana, Srbi sa KiM moći da putuju u zemlje Šengena bez potrebe da vade vizu.

"Ova Uredba stupa na snagu dvadesetog dana od dana objave u Službenom listu Europske unije. Ova je Uredba u potpunosti obavezujuća i direktno se primjenjuje u državama članicama u skladu s Ugovorima", navodi se u dokumentu koji je objavljen u Službenom listu EU.

Uredbu Evropskog parlamenta i Saveta EU o izmenama Uredbe koja se odnosi na nosioce srpskih pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije potpisali su 18. septembra u Strazburu predsednica Evropskog parlamenta (EP) Roberta Mecola i ministar za evropska pitanja Mađarske Janoš Boka, kao predstavnik zemlje koja predsedava Savetom EU.

Potpisivanju prisustvovovao je i poslanik EP Matjaž Nemec, koji je u prethodnom sazivu EP bio izvestilac za ukidanje ovih viza.

Nemec je nakon odluke o ukidanju viza izjavio za Kosovo onlajn da je za njega bilo neprihvatljivo da mala grupa ljudi na Zapadnom Balkanu ostane diskriminisana, dok je EU ove godine konačno uvela viznu liberalizaciju za sve zemlje regiona.

Osamnaesti septembar, kao datum kada će ovaj potpis biti konačno na papiru, za EUpravo zato je početkom meseca istakao amabasador Srbije pri Evropskoj uniji Danijel Apostolović. On je izrazio svoje nzadovoljstvo zbog kašnjenjea u tom trenutku.

"Smatram da je ovo odugovlačenje veoma nekorektno i diskriminatorno pošto su naši građani sa KiM jedini sa Zapadnog Balkana koji još ne mogu da putuju bez viza u EU", rekao je ranije za EUpravo zato Apostolović.

Prema njegovim rečima tada, institucije EU su bile na kolektivnom godišnjem odmoru, te je ovo kašnjenje bilo iz tog razloga.

Podsetimo, Savet EU je 22. jula ove godine doneo odluku o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša sa Kosova koje izdaje Koordinaciona uprava Srbije, čime je završen zakonodavni proces o ovom pitanju u EU. Međutim, bio je potreban još potpis i objava u Službenom glasniku EU.

Kako se to dogodilo 23. septembra, dvadesetog dana od objave će građani Srbije koji žive na teritoriji KiM moći da putuju bez viza, što znači od ponedeljka, 14. oktobra.

(JA/EUpravo zato)