Predsednik Mađarske u zvaničnoj poseti Srbiji! Tamaš Šujok o istorijskom procesu mađarsko-srpskog pomirenja

Predsednik Mađarske Tamaš Šujok doputovao je u zvaničnu dvodnevnu posetu Srbiji.

Klaudia Radecka/NurPhoto/Shutter / Shutterstock Editorial / Profimedia Mađarski predsednik Tamaš Šujok

Predsednik Mađarske Tamaš Šujok boravi u poseti Srbiji, gde će ga ugostiti predsednik Aleksandar Vučić.

Prema programu posete, ceremonija svečanog dočeka mađarskog predsednika ispred Palate Srbije predviđena je u 9.00 časova, posle čega će biti održan tet-a-tet sastanak dvojice predsednika, a potom i sastanak članova delegacija Srbije i Mađarske, saopšteno je ranije iz Predsedništva.

Dvojica predsednika će zatim posetiti Čurug, gde će položici vence na Spomenik pomirenja, koji je podignut u znak sećanja na nevine mađarske žrtve stradale 1945. godine. Taj spomenik je otkriven 26. juna 2013. godine na skupu srpsko - mađarskog pomirenja, a sadrži tri figure izvedene u bronzi koje u pozadini objedinjava kameni zid.

Vučić i njegov mađarski kolega će potom položiti vence i u Muzeju žrtava racije "Topalov magacin" u Čurugu.

"Topalov magacin", ima status istorijskog spomenika, a kao Muzej žrtava racije otvoren je takođe 26. juna 2013. godine.

Na Žablju će biti organizovano blagosiljanje obnovljene katoličke Crkve Snežne Gospe i obraćanje.

Tokom posete Srbiji, Šujok će se sastati sa premijerom Milošem Vučevićem, a razgovaraće i sa predsednicom Skupštine Srbije Anom Brnabić.

Prekretnica u procesu pomirenja

Mađarski predsednik doputovao je u nedelju veče u Srbiju, a nakon sastanka sa predsednikom Saveza vojvođanskih Mađara Balintom Pastorom na Paliću izjavio je da Mađarska vidi Srbiju kao strateškog partnera i ocenio da je Savez vojvođanskih Mađara aktivan i nezaobilazan faktor u zastupanju mađarskih interesa u Vojvodini, kao i u sistemu mađarsko-srpskih odnosa.

On je podsetio da su se 26. juna 2013. godine tadašnji predsednici Mađarske i Srbije, Janoš Ader i Tomislav Nikolić, zajedno poklonili sećanju na nevino stradale u Drugom svetskom ratu, što je, kako je ocenio "jedna od prekretnica u procesu mađarsko-srpskog pomirenja" u čemu je, kako je naveo, suštinske zasluge imao pokojni predsednik SVM Ištvan Pastor, prenosi Panon televizija.

"To je pomoglo da se suočimo sa neuralgičnim tačkama naše istorijske prošlosti, razvijamo atmosferu poverenja koja je postavila temelje strateškog partnerstva dve zemlje danas, stvarajući time mogućnost za srpsku nacionalnost u Mađarskoj i Mađare Vojvodine da napreduju u svom zavičaju", rekao je mađarski predsednik na konferenciji za novinare nakon sastanka sa Pastorom.

Pastor je takođe ukazao na značaj istorijskog pomirenja pre 11 godina.

"I veoma smo srećni što će se to sutra ponoviti u Čurugu u prisustvu predsednika Republike Aleksandra Vučića, kao i što će se posvećenje i primopredaja rimokatoličke crkve u Žablju održati i u prisustvu dvojice predsednika", rekao je Pastor.

(EUpravo zato/RTS)