Orban se obratio Evropskom parlamentu: Poručio da EU mora da doživi promene, oštar odgovor Fon der Lajenove

Premijer Mađarske Viktor Orban održao je govor u Evropskom parlamentu povodom predstavljanja mađarskog predsedavanja Savetom Evropske unije.

Dwi Anoraganingrum / imago stock&people / Profimedia

Ilegalne migracije dovode do rasta antisemitizma, nasilja nad ženama i širenja homofobije u Evropskoj uniji, rekao je mađarski premijer Viktor Orban tokom predstavljanja mađarskog predsedavanja u Evropskom parlamentu.

"Evropska unija mora da se promeni i danas želim da vas u to ubedim", počeo je Orban svoje predstavljanje mađarskog predsedavanja Evropskom unijom, koje traje do kraja godine, i upozorio da je pred Evropom "možda i najozbiljniji" trenutak" u njenoj modernoj istoriji.

Orban je rekao da ilegalne migracije predstavljaju veliko opterećenje za Evropu, posebno za države na spoljnim granicama Unije, i kao jedino rešenje predložio žarišta van evropskih granica.

"Ilegalne migracije vode antisemitizmu, nasilju nad ženama i sve većoj homofobiji", utvrdio je mađarski premijer.

U svom govoru nije pomenuo Ukrajinu

Migrantska kriza ugrožava i šengenski sistem, pa Orban predlaže sastanke država članica zone slobodnog kretanja kako bi usaglasili svoje politike. Mađarski premijer je govorio o ratovima koji prete Evropi na njenoj teritoriji, Bliskom istoku i Africi.

On u svom govoru nije pomenuo Ukrajinu, osvrnuvši se na tu zemlju tek nakon reakcija parlamentaraca, rekavši da je Evropa na putu poraza u ratu u Ukrajini i da vodi pogrešnu politiku prema tom sukobu.

"Moramo da razgovaramo o primirju i da imamo drugačiju strategiju ili ćemo svi izgubiti", rekao je on.

Orban je govorio i o gubitku konkurentnosti Evrope, što vidi kao nedostatke zelene tranzicije i prekomerne regulacije EU, demografije, migracije i proširenja. Govoreći o proširenju, Orban je rekao da EU mora da se "fokusira na Srbiju" jer bez pristupanja te zemlje neće biti bezbednosti na Zapadnom Balkanu.

Budimpešta želi da bude katalizator promena

Kada je u pitanju poljoprivreda, Orban smatra da je ovaj sektor ugrožen klimatskim uslovima, preteranim propisima i uvozom iz trećih zemalja, što ugrožava "egzistenciju farmera". Mađarski premijer zato tvrdi da Budimpešta želi da bude katalizator "nužnih promena" u Evropi.

RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia 

"Mi nismo članica EU zbog onoga što ona jeste, već zbog onoga što može da bude", naglasio je Orban.

Predstavnici levice pozdravili su njegov govor pevanjem antifašističke pesme Bella Ciao, na šta je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Mecola reagovala upozorenjem da nisu na Evroviziji.

Fon der Lajen: Još uvek ima onih koji za rat krive žrtve

Posle Orbana, u parlamentu se obratila predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen. Ona je na početku izrazila solidarnost sa Mađarskom zbog nedavnih smrtonosnih poplava, ali potom nije štedela kritike upućene mađarskom lideru.

"Ukrajinci ulaze u treću ratnu zimu, a Rusi žele da ona bude najgora ikada. I još ima onih koji za rat krive žrtve, a ne inicijatore invazije. Ne krive Putina i njegovu pohlepu za vlašću, ali krive ukrajinsku žeđ za slobodom", rekla je Fon der Lajen, pa je pitala da li bi Orban okrivio Mađare za sovjetsku invaziju 1956. godine.

"Mi Evropljani možda imamo različite istorije i jezike, ali ne postoji evropski jezik u kome je mir sinonim za predaju, a suverenitet sinonim za okupaciju", rekla je ona. Po pitanju migracija, ona je kritikovala Orbanovu tvrdnju da Budimpešta štiti Evropu od kriminalaca jer je Mađarska nedavno oslobodila "osuđene švercere i trgovce ljudima".

"To ne štiti Evropu, to šalje njene probleme njenim susedima", rekla je ona, a zatim dodala da je Mađarska istovremeno dozvolila ruskim građanima da dobiju dozvolu za boravak na evropskoj teritoriji, bez dodatnih kontrola, što ugrožava ceo šengenski prostor.

(EUpravo zato/Index)