Počinje suđenje Le Penovoj i desničarima: Optuženi da su prisvojili čak 7 miliona evra

Suđenje Marin Le Pen i drugim francuskim desničarima pod optužbama za nezakonito uzimanje finansijskih sredstava za lažne službenike u Evropskom parlamentu počinje danas u pariškom sudu.

Vincent Isore / Zuma Press / Profimedia Počinje suđenje Marin Le Pen i desničarima zbog optužbe da su proneverili novac u iznosu od 7 miliona evra

Danas počinje suđenje o kome već dugo bruji francuska i svetska javnost. 

Osim dugogodišnje čelnice Nacionalnog okupljanja Marin Le Pen, njen otac i osnivač stranke Žan-Mari Le Pen je takođe jedan od 28 optuženih za proneveru sredstava.

Le Pen od početka poriče optužbe

Marin Le Pen od početka poriče optužbe za proneveru koje se odnose na razdoblje između 2004. i 2016, a tiču se Nacionalnog okupljanja i bivših izabranih funkcionera i asistenata.

Optuženima se sudi zbog mogućeg lažnog zapošljavanja asistenata za nekoliko francuskih zastupnika u Evropskom parlamentu.

Prema navodima tužilaštva, Le Penova i njene kolege iz stranaka Nacionalni front i Nacionalno okupljanje koristili su novac namenjen za plaćanje asistenata zastupnicima u Evropskom parlamentu za plaćanje osoba koje su obavljale poslove za stranku u Francuskoj.

Svota od gotovo sedam miliona evra

Slučaj navodno uključuje svotu od gotovo sedam miliona evra.

Le Pen je Evropskom parlamentu pre godinu dana vratila 330.000 evra, dok je njena stranka naglasila da to nije bilo priznanje prekršaja.

Afera godinama kao mračna senka prati Le Pen i njenu stranku.

Ukoliko budu proglašeni krivima, optuženima prete visoke novčane kazne ili do 10 godina zatvora.

Takođe, ukoliko budu osuđeni, optuženima bi moglo biti zabranjeno obavljanje javne funkcije na pet godina, što bi moglo sprečiti kandidaturu Le Pen na idućim predsedničkim izborima 2027.

(M.A./EUpravo zato/index.hr)