"Teflonski žig" i premijer sa najdužim stažom u Holandiji: Ko je Mark Rute, novi generalni sekretar NATO?

Nato dobija novog generalnog sekretara. Ko je Mark Rute, naslednik Jensa Stoltenberga?

R4545 Claessens/EUC / Zuma Press / Profimedia Bivši holandski premijer i novi generalni sekretar NATO pakta, Mark Rute

Odlazeći holandski premijer Mark Rute će postati novi generalni sekretar NATO, nakon što su sve 32 članice alijanse pristale da on zameni Jensa Stoltenberga, piše Politiko.

Nakon što su Mađarska i Slovačka u utorak pružile podršku Ruteu, Rumunija je potvrdila da će ga podržati, pošto je rumunski predsednik Klaus Johanis povukao svoju kandidaturu za tu poziciju.

Na sastanku Vrhovnog saveta nacionalne odbrane, Johanis je izjavio da je obavestio NATO saveznike o povlačenju svoje kandidature. Prema Politiku, Rute preuzima vođenje NATO-a u kritičnim vremenima.

Dužnost će preuzeti 2. oktobra, mesec dana pre američkih izbora, koji će značajno uticati na budućnost ove vojne alijanse koja se smatra najefikasnijom zaštitom Istočne Evrope od ruske agresije, ocenjuje ovaj portal.

Bivši američki predsednik i trenutni republikanski kandidat za predsedničke izbore, Donald Tramp, obećao je da će ostati u NATO-u, ali je zapretio da će ukinuti američku pomoć Ukrajini ako bude ponovo izabran.

Rute je od prošlog novembra vodio kampanju za mesto novog šefa NATO i važio je za favorita.

Ko je Mark Rute?

Jan Stoltenberg, bivši norveški premijer, postao je generalni sekretar NATO-a 2014. godine, a njegov mandat je više puta produžen nakon što alijansa nije uspela da pronađe naslednika. Ali ove godine, nakon što je Stoltenberg naglasio da više ne može da ostane, Rute se javio i brzo dobio podršku SAD, UK, Nemačke i Francuske.

Rute, političar desnog centra, bio je premijer Holandije 14 godina, ali je rekao da će se povući pre godinu dana i da se očekuje da će biti smenjen ubrzo nakon produženih koalicionih pregovora za formiranje nove holandske vlade. Poznat je kao "teflonski žig" zbog njegove sposobnosti da vlada kroz političke krize – uključujući skandal oko subvencija za brigu o deci zbog kojih je nakratko podneo ostavku u januaru 2021, da bi se vratio na vlast dva meseca kasnije nakon što je Partija VVD završila je prva na republičkim izborima. Rute je takođe predavao društvene nauke jednom nedeljno u školama u Hagu dok je bio premijer.

Kako piše DW, Rute jeste bio rekorder na čelu vlade Holandije – tu dužnost je obavljao u četiri mandata, od 2010, do ovog proleća i iako su se u njegovoj vladi menjali koalicioni partneri, uvek je nekako znao da dođe do dogovora. A i građani Holandije su uglavnom bili zadovoljni njegovom vladom i pragmatičnim načinom upravljanja zemljom. Nekakve velike ideje i vizije – kao što su se mogle čuti na primer od francuskog predsednika Emanuela Makrona – redovno su se lomile na Ruteovoj vladi u Hagu koja je pre težila “politici sitnih koraka“. A to su takođe osobine koje svakako mogu da pomognu generalnom sekretaru NATO u obavljanju svojih zadataka.

(EUpravo zato)