U kojim državama EU deca najviše uče strane jezike u školama?

Prema Eurostatu, 2022. godine 6,5 odsto učenika osnovnih škola u EU učilo je dva ili više stranih jezika. Generalno gledano, rezultati se razlikuju od države do države.

Daniel MIHAILESCU / AFP / Profimedia Kao i u osnovnom obrazovanju, učenje stranih jezika je u porastu u srednjoj školi u Evropskoj uniji. U poređenju sa 2013, udeo učenika nižih srednjih škola u EU koji uče najmanje dva strana jezika porastao je na 60,7% u 2022. godini, sa 58,4%.

Učenje stranih jezika u ranom uzrastu ima mnogo prednosti: poboljšava vaše razumevanje sveta, omogućava vam da razgovarate sa komšijama, omogućava vam da otkrijete nove serije na njihovom originalnom jeziku i pomaže vam da vas bolje razumeju dok ste recimo na odmoru u inostranstvu.

Kasnije u životu, višejezičnost proširuje profesionalne mogućnosti, poboljšava pristup uslugama i favorizuje društvenu koheziju jačanjem međukulturalnog dijaloga.

Naučne studije takođe pokazuju da znanje više od jednog jezika može odložiti početak Alchajmerove bolesti.

Zbog toga je odlična ideja da se strani jezik uči u školi što je ranije moguće. Međutim, učenje stranih jezika je ujednačeno u zemljama EU.

Koji evropski đaci najviše uče strane jezike?

Prema Eurostatu, 2022. godine 6,5% učenika osnovnih škola u EU učilo je dva ili više stranih jezika.

Luksemburg je bio jedina zemlja EU u kojoj je većina učenika osnovnih škola (79,6%) učila dva ili više stranih jezika.

Deo ovog uspeha možda leži u metodologiji Eurostata.

Navodi se da iako su zvanični jezici Luksemburga francuski, nemački i luksemburški, za potrebe statistike obrazovanja, francuski i nemački su računati kao strani jezici

Slede Letonija (37,2%), Grčka (34,9%) i Estonija (33,6%)

Učenje jezika u porastu u EU

Dok je učenje dva ili više stranih jezika u manjini, dobra vest je da je učenje jezika generalno u porastu širom EU.

Između 2013. i 2022. godine, udeo učenika osnovnih škola u EU koji uče najmanje dva strana jezika porastao je sa 4,6% na 6,5%. Nasuprot tome, u devet zemalja EU u kojima je udeo opao, Poljska (-6,8%) i Luksemburg (-4,2%) su prijavili najznačajniji pad.

Nazad u srednju školu

Na nižem srednjem nivou, 60,7% učenika je učilo dva ili više stranih jezika u 2022.

Najveći udeo zabeležen je u Finskoj (98%), Italiji (96%) i Grčkoj (96%).

U Finskoj, u zavisnosti od maternjeg jezika, studenti moraju da biraju između finskog i švedskog. Oba su smatrana stranim jezicima za potrebe statistike obrazovanja, pojašnjava Eurostat.

Nasuprot tome, najniži udeo je zabeležen u Irskoj (6,1%), Mađarskoj (6,6%) i Austriji (7,7%).

Kao i u osnovnom obrazovanju, učenje stranih jezika je u porastu u srednjoj školi.

U poređenju sa 2013, udeo učenika nižih srednjih škola u EU koji uče najmanje dva strana jezika porastao je na 60,7% u 2022. godini, sa 58,4%.

Ovo učešće je najviše poraslo u Češkoj (24,1%), Francuskoj (21,8%) i Belgiji (18,5%), s tim da Belgija ima tri zvanična državna jezika: holandski, francuski i nemački.

(M.A./EUpravo zato/euronews.com)