Iako se nekada to pominjalo samo u naučnofantastičnim romanima ili filmovima, hrana uzgojena u laboratoriji mogla bi da bude odobrena za ljudsku ishranu u Velikoj Britaniji u naredne dve godine.
Pojedine britanske kompanije već proizvode ćufte, životinjsku mast i druge prehrambene proizvode u laboratorijama, ali su se žalile da teško dobijaju dozvole od Agencije za bezbednost hrane (FSA).
Međutim, ovo vladino telo sada saopštava da će tim naučnika i regulatornih stručnjaka početi sa prikupljanjem "rigoroznih naučnih dokaza" o ovim proizvodima i načinu njihove proizvodnje.
FSA je dodala da će "bezbednosno proceniti" dve laboratorijski proizvedene namirnice, posle čega bi one mogle da se nađu u prodaji u Velikoj Britaniji u naredne dve godine.
Kako se prave kobasice u laboratoriji?
Hrana poput burgera, bifteka, kobasica i lososa razvija se iz sićušnih životinjskih ćelija koje naučnici uzgajaju u hemijskim postrojenjima.
Ovi proizvodi su poznati kao ćelijski uzgojeni proizvodi (CCP) i nastaju bez korišćenja tradicionalnih stočarskih metoda.
Meso napravljeno u laboratoriji ima snažne ekološke prednosti, jer njegova proizvodnja ne zahteva velike količine zemljišta, a emisije gasova staklene bašte koje inače nastaju stočarskim aktivnostima su smanjene.
Naučnici su takođe predložili modifikaciju nutritivnog sastava veštački napravljenog mesa kako bi bilo zdravije od klasičnog životinjskog mesa.
Čega se plaše poljoprivrednici?
Međutim, pojedinci smatraju da razvoj CCP-a predstavlja još jedan korak ka udaljavanju od prirodne hrane u vremenu kada već postoji zabrinutost zbog konzumacije ultraprerađene hrane.
Takođe, neki farmeri strahuju da meso proizvedeno u laboratoriji predstavlja još jednu pretnju njihovoj egzistenciji.
Singapur, Izrael i pojedini delovi SAD već su odobrili laboratorijsko meso za ljudsku ishranu, ali ga Velika Britanija za sada dozvoljava samo u ishrani kućnih ljubimaca.
Ovo je iznenađujuće, s obzirom na to da je Velika Britanija jedan od lidera u oblasti proizvodnje CCP-a.
Najavljujući svoj "pionirski program za laboratorijski uzgojene proizvode", FSA je saopštila da će u program biti uključeno osam kompanija koje na taj način prave hranu.
Britanske kompanije koje učestvuju su "Hoxton Farms", "Roslin Technologies" i "Uncommon", preneo je Sky news.
Među preostalih nalaze se "BlueNalu" iz SAD-a, "Mosa Meat" iz Holandije, "Gourmey" i "Vital Meat" iz Francuske, i "Vow" iz Australije.
Povrće se takođe može uzgajati u laboratoriji pomoću ćelijske kultivacije, ali će se ove kompanije fokusirati isključivo na meso i morske plodove.
Program FSA započet je nekoliko meseci nakon što je britanska inovaciona agencija UKRI u avgustu dodelila 15 miliona funti novoosnovanom Nacionalnom centru za inovacije alternativnih proteina (NAPIC).
Rešenje za "loše vegetarijance"?
Klimatska novinarka Sky News-a, Viktorija Sibruk – koja sebe opisuje kao "lošeg vegetarijanca" – potpisala je 2023. izjavu o odricanju odgovornosti kako bi probala svinjske ćufte proizvedene u laboratoriji, koje je napravio oksfordski startap "Ivy Farm".
Bila je zainteresovana da otkrije da li bi ovakvo meso moglo da bude dobra alternativa povremenom uživanju u pravom mesu.
Nakon što je probala jedan od laboratorijski proizvedenih proizvoda, izjavila je: Laboratorijska ćufta ima autentično hrskavu spoljašnjost, sočna je i žvaće se isto kao svinjetina. Takođe, miriše kao kuvano meso. Jedina razlika je u tome što normalna ćufta ima nešto jači ukus, što bi moglo biti posledica toga da je malo veća i samim tim sočnija".
Komentarišući danas najavljeni program, profesor Robin Mej, glavni naučni savetnik FSA, rekao je da je fokusiran na "bezbedne inovacije".
"Davanjem prioriteta bezbednosti potrošača i osiguravanjem da su nove namirnice, poput CCP-a, sigurne, možemo da podržimo rast inovativnih sektora. Naš cilj je da potrošačima ponudimo širi izbor novih namirnica, dok istovremeno održavamo najviše standarde bezbednosti", poručio je.
Velika Britanija se nada da će postati lider u postizanju neto nulte emisije u prehrambenoj industriji.
(EUpravo zato/Sky news)