U Crnoj Gori zabranjena upotreba plastičnih kesa i pribora za jelo: Kazne za građane do 2.000, za trgovce do 4.000 evra

U Crnoj Gori je počela zabrana upotrebe plastičnih kesa i plastike za jednokratnu upotrebu, što je u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom. U susednoj, Hrvatskoj, od 1. januara naplata kesa za voće i povrće.

Sebastian Kahnert / AFP / Profimedia U Crnoj Gori stupila na snagu zabrana plastičnih kesa i pribora za jelo

Zakon o upravljanju otpadom stupio je na snagu 20. aprila u Crnoj Gori, a primena njegovih odredbi otpočela je šest meseci nakon njegovog stupanja na snagu, piše Seebiz.

Za nepoštovanje ove zakonske odredbe predviđene su kazne od 1.000 do 40.000 evra.

Osim plastičnih vrećica biće zabranjene plastične slamčice, kao i pribor za jelo i određene kutije za pakovanje hrane.

Trgovci koji se ogluše o zakon mogu biti kažnjeni od 1.000 do 40.000 evra, a kazne za pojedince su od 500 do 2.000 evra.

U Hrvatskoj od 1.januara naplata plastičnih kesa za voće i povrće

I Dok Crnogorci zabranjuju plastične kese i pribor za jelo, od 1. januara 2025. u Hrvatskoj će se naplaćivati lake plastične kese koje se u rolnama nalaze uglavnom u odeljenjima voća i povrća u prodavnicama ili na pijacama.

Sanja Radović, načelnica Odeljenja za upravljanje otpadom u Ministarstvu zaštite životne sredine rekla je da lagane kese sada moraju biti označene porukom "Koristite kese štedljivo" kako bi se podigla svest o odgovornom korišćenju.

"A od 1. januara uvodi se i obavezna naplata za veoma lagane plastične kese, koje su često dostupne u rolnama u radnjama. To znači da će se od 1. januara uvesti obavezna naplata za veoma lagane plastične kese", kazala je ona.

Prodavci će morati da obezbede da se kese nalaze na mestima gde se koriste za njihovu namenu, kao što je odeljenje voća i povrća, a cena kesa će morati da bude jasno istaknuta na tim mestima. Torbe neće biti dozvoljeno da se prodaju na kasama", kazala je Radović.

Nije poznato koliko će kese koštati.

Inače, od 01.01.2022. u Hrvatskoj je zabranjeno stavljanje na tržište lakih plastičnih kesa.

Ovo je zabrana je u skladu sa Zakonom o upravljanju otpadom, a odnosi se na kategoriju plastičnih kesa za nošenje sa debljinom zida do 50 mikrometara, s tim što je upotreba veoma lakih plastičnih kesa tanjih od 15 mikrometara i koji se koriste isključivo iz higijenskih razloga ili služe kao primarno pakovanje za hranu u rasutom stanju kada pomaže u sprečavanju bacanja hrane.

(M.A./EUpravo zato/biznis.rs)