U ovom selu organizovano će se reciklirati biorazgradivi otpad! Kompostere će moći da koriste svi meštani

Srpsko selo koje važi za jedno od onih gde je sredina najugroženija dobilo je osam kompostera za recikliranje biorazgradivog otpada i proizvodnju organskog đubriva

Ingrid Balabanova / Panthermedia / Profimedia

Selo Vranovo, nadomak Smedereva, dobilo je ovih dana osam kompostera za recikliranje biorazgradivog otpada i proizvodnju organskog đubriva, tj. komposta, uz pomoć neformalne grupe građana "ZaDrugarstvo" iz tog sela. Oni će biti postavljeni na različitim lokacijama i moći će da ih koriste svi meštani.

"Ovo je tek prvi, mali, pionirski i sistemski korak u pokušaju da se sprovede model cirkularne zelene ekonomije. I možda smo prvo mesto u Srbiji koje će na ovakav način pokušati to da realizuje", kaže Vladan Simić, ekološki aktivista koji predvodi ovu akciju.

Reč je o komposterima zapremine 490 litara od reciklirane plastike, pa i oni sami mogu da se, u slučaju oštećenja ili nakon upotrebe, recikliraju.

Vranovo inače još uvek nema, kao ni ostala smederevska sela, organizovano odnošenje smeća, što bi trebalo da zaživi tek nakon završetka transfer stanice, čija izgradnja je u toku. Zato će ovim projektom za početak bar biorazgradiv otpad biti recikliran i dalje korišćen kao humus, kako ne bi zajedno sa ostalim smećem završavao na divljim deponijama kojih u ovom selu ima više. Tu mogućnost su meštani dobili, a da li će imati dovoljno svesti o značaju odlaganja organskog otpada, brzo će biti vidljivo u selu.

Zato su organizatori predvideli i informisanje i edukaciju Vranovaca kako bi pospešili ovu akciju i koliko-toliko smanjili zagađenje. U prostorijama seoske škole organizovali su predavanje o komposterima, kompostu, prednostima i važnosti ovakvog oblika reciklaže biorazgradivog otpada, koje je održala Snežana Andrić, diplomirani pejzažni arhitekta.

Ugrožena sredina za život

Ova aktivnost s komposterima samo je deo projekta "Ekolog-i-ja za Vranovo bez divljih deponija", a u prethodnom periodu sa đacima i njihovim roditeljima mladi aktivisti posadili su 12 sadnica tuja u dvorištu škole. Ozelenjavanjem su dali doprinos borbi protiv aero-zagađenja, jer je Vranovo jedno od tri sela koja okružuju železaru i važe za ekološki najugroženije sredine za život.

Polovinom juna priređena je interaktivna ekološka predstava za najmlađe "Prljavo i čisto nije isto", koju su izveli glumac Boda Ninković i dečji pisac Jovica Tišma.

Kao završnu aktivnost na projektu juče su s meštanima uz podršku JKP Zelenilo i groblja, koje je obezbedilo kamion-smećar, organizovali akciju čišćenja šireg centra sela. Sličnu akciju sproveli su i u decembru prošle godine.

Projekat "Ekolog-i-ja za Vranovo bez divljih deponija" realizovan je u okviru projekta "EU resurs centra za civilno društvo u Srbiji" koji podržava delegacija EU u Srbiji.

(JA/EUpravo zato/Politika)