U svetskoj utakmici energetske tranzicije vode evropske zemlje: Niz faktora usporio napredak na globalnom nivou

Svetski ekonomski forum je u najnovijem izveštaju objavio da je uprkos napretku većine zemalja po pitanju energetske tranzicije, globalni tempo u ovom sektoru u proteklih godinu dana usporio usled niza faktora

Jochen Tack/imago stock& people/Profimedia Rad na demontiranju tornja stare turbine u vetroparku Verl

Usporavanju tempa energetske tranzicije na globalnom nivou su u protekloj godini doprinele ekonomske nestabilnosti, geopolitičke tenzije i tehnološke promene, navodi u novom izveštaju Svetski ekonomski forum (WEF).

Na rang-listi energetske tranzicije koju sastavlja ova organizacija, vode evropske zemlje, pri čemu je Švedska na vrhu, a slede je Danska, Finska, Švajcarska i Francuska.

Od 120 zemalja koje pokriva Indeks energetske tranzicije, 83% je nazadovalo u odnosu na prethodnu godinu po bar jednom od tri parametra za ocenu energetskog sistema, a ti parametri podrazumevaju bezbednost, pravičnost i održivost.

Prosečni svetski rezultati su, dostigli rekordno visok nivo, ali je evidentno usporavanje tempa globalne energetske tranzicije, a ono je prvi put primećeno 2022. godine, upozorava Svetski ekonomski forum.

Evropske zemlje i dalje vode i zauzimaju prvih 10 mesta na listi

Švedska i Danska su konstantno među prvih tri u poslednjih deset godina. 2024. godine slede ih Finska, Švajcarska i Francuska, koja je nova među prvih pet.

Ove zemlje su u dobrom položaju zahvaljujući političkoj volji i posvećenosti energetskoj tranziciji, dosta ulažu u istraživanje i razvoj i sve češće prelaze na čiste izvore energije. Sve to čine u kombinaciji sa geopolitičkom situacijom u njihovom regionu i politikama energetske efikasnosti i oporezivanja emisija CO2, navodi WEF.

Dalje na listi, Nemačka je zauzela 11. mesto, a slede Brazil (12), Velika Britanija (13), Kina (17) i Sjedinjene Američke Države (19), dok su se Letonija (15) i Čile (20) prvi put našli među 20 najboljih, zahvaljujući povećanju kapaciteta obnovljive energije.

U regionu, najbolje je rangirana Slovenija, koja je na 29. mestu, a slede Bugarska (36), Grčka (37), Hrvatska (39), Albanija (43) i Rumunija (48).

Na sredini liste su Kipar (55. mesto), Turska, na 59. mestu, i Crna Gora, koja je ove godine na 76. poziciji, dok su Srbija (78), Severna Makedonija (81) i Bosna i Hercegovina (88) bliže dnu liste.

Sve manji jaz

Jaz u rezultatima energetske tranzicije između razvijenih i zemalja u razvoju nastavlja da se smanjuje, ali su ulaganja u čistu energiju i dalje skoncentrisana u razvijenim privredama i Kini, navodi se u izveštaju.

Roberto Boka iz WEF-a je izjavio da se mora obezbediti da se energetska tranzicija sprovodi ravnopravno među zemljama u razvoju i razvijenim privredama, dok ova organizacija poziva da se obezbedi ravnopravna energetska tranzicija.

Kina i Brazil su značajno napredovali poslednjih godina, a to mogu da zahvale dugoročnim naporima da se poveća udeo čiste energije i poboljša stabilnost mreže.

(M.A./EUpravo zato/balkangreenenergynews.com)