"Ko u ovo uloži, uštedeće više nego da je stavio novac u banku": Šta sve obavezno treba da uradimo pred zimu?

Kako dolazi zima treba da se postaramo da prodor hladnog vazduha u naše prostorije treba da bude na minimumu.

Jochen Tack / Alamy / Alamy / Profimedia Kako dolazi zima treba da se postaramo da prodor hladnog vazduha u naše prostorije treba da bude na minimumu

Iako smo pre svega mesec-dva mislili da se paklene vrućine nikada neće završiti, jesen je donela svežinu i neophodno je da se pripremimo za zimu i novu grejnu sezonu.

To će se svakako odraziti i na naše novčanike, ali postoji nekoliko stvari koje možemo da učinimo kako bismo prošli što bolje.

Zapušite sve pukotine i rupe

Prodor hladnog vazduha u prostor koji se greje treba svesti na minimum. Proverite kako vam dihtuju vrata i prozori i postoje li pukotine oko njih. Ne zaboravite da izolujete i ulaz u tavan ili podrum, a ko ima kamin, trebalo bi da zatvori prigušivač kako bi zaustavio kretanje vazduha.

Odblokirajte ventilaciju

Ukoliko vašu ventilaciju i uređaje za grejanje blokiraju prostirke, nameštaj i bilo šta drugo, topao vazduh neće moći normalno da cirkuliše. Uređaj će se onda više napinjati da radi, čime se troši i više struje, pa je na kraju meseca i račun veći. Osim toga, i sam uređaj bi mogao da se pokvari.

Obrnite smer plafonskih ventilatora

Plafonske ventilatore danas obično viđamo u pekarama ili nekim drugim objektima koji još nisu prešli na modernije klima uređaje, ali oni i danas mogu imati prednosti. Leti se kretanje lopatica podesi u smeru suprotnom od kazaljki na satu, pošto se tako stvara efekt hlađenja. Zimi, međutim, mora biti obrnuto - kada rotiraju u smeru kazaljki na satu one topao vazduh koji je lakši, i zato se podiže, guraju nazad prema podu i time poboljšavaju efekat grejanja. Na taj se način povećavaju toplotna efikasnost, ali i smanjuju troškovi grejanja, odnosno, hlađenja.

Taktika za zavese

Izolacione zavese mogu da smanje gubitak toplote. Izolacione ili ne, zavese bi svakako trebalo mudro koristiti. Danju ih treba skloniti sa strane, a roletne podići, kako bi sunčeva svetlost prirodno grejala kuću ili stan dok noću treba da budu navučene preko prozora kako bi se zadržavala toplota.

Victor Kuznetsov / Alamy / Alamy / Profimedia  Zavese takođe mogu zaustaviti prodor hladnog vazduha u prostoriju

Ključna je izolacija

U idealnim uslovima, stambeni prostor od krova do poda treba da bude adekvatno izolovan. Posebno treba obratiti pažnju na delove oko tavana, duž spoljašnjih zidova podruma, plafona, podova i slično. Proverite i donje delove vrata kako ne bi hladan vazduh prodirao u sobu koju želite da grejete.

Pri odabiru najboljeg načina za grejanje treba imati u vidu i veličinu prostorije, kao i na kojoj strani sveta se nalazi, a nešto više o tome nam je rekao Pavle Pavlović, mašinski inženjer i stručnjak za klimatizaciju i ventilaciju.

"Severna strana je po pravilu uvek hladnija, i kome je, primera radi, stan okrenut ka jugu, on je uvek u prednosti jer je veći deo dana na suncu. Na toj strani je i manji rizik da će vam se spoljna jedinica klima uređaja smrznuti na niskim temperaturama. Takođe, nije isto da li neko živi u prizemlju ili potkrovlju, treba uzeti u obzir i visinu na kojoj se stan nalazi. Imajući to sve u vidu, izuzetno je važno, pre svega, dobro izolovati prostor jer imamo običaj da kažemo ko uloži u izolaciju, uštedeo je više nego da je stavio novac u banku", poručio je Pavlović za EUpravo zato.

Elena Gurova / Alamy / Alamy / Profimedia 

Govoreći o inverter klimama, naglasio je da su one idealne za one koje će ih koristiti svakodnevno, svaki dan u godini.

"Inverter klime troše manje za trećinu i tako možeš da uštediš na računu za struju, ali samo ako se koriste svrsishodno, a ne vikendaški, recimo. Ta vrsta klime mora redovno da radi jer tako troši struju. Ukoliko čovek živi sam i bude van kuće 10 sati dnevno u proseku, uključujući i prevoz do posla, i posle kod kuće uključi inverter, to nema nikako smisla pogotovo jer treba onda čekati da uređaj ugreje ohlađeni prostor, što onda troši više struje. U tom slučaju, bolji izbor su "on-off" klime koje se same isključuju kada se dostigne željena temperatura", rekao je.

"On-off" klime mogu biti jeftinije, ali je pitanje koliko su efikasnije u pogledu potrošnje, pa račun za struju može biti veći.

Kao i u svemu ostalom, izbor između standardnog "on-off" i inverter klima uređaja zavisi od specifičnih potreba i budžeta.

Ne zaboravite i na drveće!

Pred zimu treba obratiti pažnju i na drveće koje se nalazi u neposrednoj blizini vašeg objekta. Ukoliko primetite stare i sasušene grane, one bi mogle lako da se slome pod težinom snega, a to bi moglo da napravi velike probleme prolaznicima ili automobilima.

(EUpravo zato)