Država izdvojila duplo više para za sanacije zgrada: Konkurs u toku, otvoren do 8. jula

Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo je javni poziv za energetsku sanaciju objekata od javnog značaja za opštine i gradove u Srbiji, a konkurs će biti otvoren do 8. jula. Inače, za energetsku sanaciju javnih objekata izdvojeno je 800 miliona dinara, što je dvostruko više nego prošle godine

MONDO/Uroš Arsić

Sa dvostrukim uvećanjem sredstva za energetsku sanaciju zgrada od javnog značaja u Srbiji, cilj je da se poveća komfor boravka za đake i nastavnike, pacijente i lekare, sportiste, kulturne radnike i zaposlene u administraciji, pojasnila je ministarka Dubravka Đedović Handanović.

Kako je istakla, time se smanjuje potrošnja energije od 20 do 50 odsto, finansijski troškovi u zimskom i letnjem periodu, a štiti se i životna sredine. 

Đedović Handanović je podsetila da je u prošlogodišnjem programu učestvovala 21 jedinica lokalne samouprave, a nada se da će se ove godine njihov broj uvećati.

U okviru prošlogodišnjeg javnog poziva, ministarstvo i lokalne samouprave uložili su zajedno preko 665 miliona dinara za energetsku sanaciju osnovnih i srednjih škola, upravnih zgrada, vrtića, domova kulture, domova zdravlja, sportskih objekata, postrojenja za preradu vode i javnog osvetljenja, podsetila je ministarka.

Đedović Handanović je dodala da je država izdvojila ukupno 3,6 milijardi dinara za energetsku sanaciju 165 objekata od javnog značaja i da su emisije ugljen-dioksida smanjene za oko 15.000 tona godišnje.

Naglasila je da je energetska efikasnost novi izvor energije i da država nikada ranije nije ovoliko ulagala u energetsku sanaciju javnih objekata, domaćinstava i stambenih zgrada. „Time takođe unapređujemo stanje u energetskom sektoru, dajemo doprinos energetskom sistemu i boljem standardu za sve naše građane", napominje Đedović Handanović.

(M.A./EUpravo zato/balkangreenenergynews.com)