Pirot je poznat po kačkavalju i peglanoj kobasici, ali su mekike hit: Morate da budete vešt majstor da ih napravite

O mekikama je nedavno objavljen i rad u "Pirotskom zborniku".

Ciobaniuc Adrian Eugen / Alamy / Alamy / Profimedia Ilustracija

Pirotski kačkavalj, pirotsko jagnje i neprikosnovena peglana kobasica su samo neki od specijaliteta tog kraja.

Ipak, mekike su zaboravljaju, a mogle bi da budu novi pirotski gastronomski brend.

Mogu se svrstati i u brzu, ali i u zdravu hranu.

Ni jednostavnijeg recepta - ni ukusnijeg i jeftinijeg obroka - tako se u najkraćem mogu opisati mekike. A, za poznate pirotske - čeka se u redu, naročito u vreme posta i slava, prenosi RTS.

"Volim da svratim da uzmem mekiku i tako baš je slatko, pojedem, ukusno je", "Posebno su vašarske vrlo dobre, ali i ove su isto kvalitetne", samo su neki od komentara.

U redu za pirotski delikates su i komšije iz Bugarske.

"Jesu ukusni? Mnogo ubavo, super. Ima ih i kod nas, ali su manji", rekli su.

Iako su sastojci jednostavni, za pripremu mekika potrebno je biti vešt majstor.

Zanatlija Miroljub Madić, objašnjava: "Treba da se umesi, da nadođe testo, temperature su važne. Sve je prirodno, u testo ide samo brašno, kvasac, so i voda, nema tu aditiva, nema hemije, pojačivača ukusa, nema ništa."

Maja Madić dodaje: "Samo da kažem da pravimo i najveće, od pola metra."

Gastronom Arsenije Todorović je objasnio: "Kao efekat, kao jedan fenomen koji se dešava u Pirotu, a ne kao nešto na šta smo inače navikli. Kao neku ukusnu zgodu o vašaru ili subotama. Ima već odlike zanatske proizvodnje. Dakle, Pirot može slobodno da računa na mekiku kao adekvatnog reprezenta u budućnosti, po pitanju gastronomije."

Pirot je na gastronomskoj mapi Srbije i regiona prepoznat po kačkavalju, peglanoj kobasici, jagnjetini - to se konzumira za ručak i večeru, a za doručak - mekike - odnosno poznati pirotski mećik.

(EUpravo zato/RTS)