Najmanje naseljeno ostrvo dovoljno za kuću i drvo: Nekadašnji nosilac te titule ima svetionik u kom su ljudi živeli

U Ginisovoj knjizi svetskih rekorda najmanje ostrvo na svetu nekada je bilo Bišop Rok, neverovatno usamljeni svetionik na engleskom ostrvu Sili. Ali svetionik je automatizovan 1992. godine, tako da Bišop Rok više nije naseljen. Gde je najmanje ostrvo na svetu na kome sada neko živi?

YouTube/Screenshot/ Conversations with Strangers Najmanje naseljeno ostrvo na svetu

Podnosilac zahteva za Ginisa za najmanje naseljeno ostrvo na svetu je prigodno nazvan Just Room Enough Island (Ostrvo dovoljno za sobu) i nalazi se u blizini zaliva Aleksandrija u državi Njujork. U pitanju je jedno od hiljadu ostrva – zapravo 1.864, prema zvaničnom prebrojavanju – kojima je prošarana reka Sveti Lorens koja teče severoistočno iz jezera Ontario. Samo 150 metara dalje, na sledećem ostrvu, nalazi se zamak Bold, kultna vila iz knjige priča koju je hotelski milioner Džordž Bolt počeo da gradi 1900. godine.

Dovoljno mesta za jednu kuću i jedno drvo

Po lokalnoj konvenciji, ove male tačke između Njujorka i Ontarija se računaju kao deo arhipelaga Hiljadu ostrva samo ako su iznad nivoa reke tokom cele godine i ako mogu da izdrže dva stabla ili žbunje.

Pedesetih godina prošlog veka, porodica po imenu Sizeland kupila je ostrvo Hab, jedno od najmanjih ostrva u kanalu, zasadila drvo i izgradila malu kolibu koja je zauzimala skoro svaki preostali kvadratni centimetar suve zemlje. Svoju novu imovinu su preimenovali u Ostrvo dovoljno za sobu (Just Room Enough Island), iz očiglednih razloga, piše RTS.

Ostrvo-kuća je lokalna znamenitost

Ali plan Sizelandovih za mali osamljeni kutak za vikend odmor se izjalovio. Njihova vikendica veličine ostrva na ostrvu veličine vikendice brzo je postala popularna atrakcija za turiste koji krstare rekom. Vašington post je primetio da poseta ostrvu ostavlja malo prostora za greške. “Jedan pogrešan korak i moraćete da plivate."

Sa nivoom reke kako se vidi na Gugl mapama, ostrvo Just Room Enough izgleda ima oko tri kvadratna metara. To bi ga činilo upola manjim od Bišop stene u vreme oseke – pa čak i pre nego što se britanski svetionik oprostio od svog poslednjeg čuvara, tako da je Just Room Enough Island bilo verovatno najmanje naseljeno ostrvo na svetu.

Nekadašnji nosilac titule u Evropi

Bišop Rok, nekadašnji nosilac titule najmanje ostrvo na svetu u Ginisovoj knjizi svetskih rekorda, tokom oseke ostrvo je dugo samo 46 metara, a široko 16. Dakle, ima površinu tri teniska terena i nalazi se u Engleskoj.

U Srednjem veku Bišop Rok bio je poznat kao Men Epskop i kriminalci su ovde ostavljani sa korom hleba i vodom, a obično bi ginuli pokušavajući da otplivaju do najbližeg kopna.

Međutim, 1847. nakon serije skupih potonuća brodova u ovoj oblasti, Kruna je odlučila da na ostrvcu podigne svetionik, koji se i danas tu nalazi. Tokom plime, svetionik prekriva svaki kvadratni centimetar Bišop Roka, pa možete zamislite kakve muke su imali njegovi graditelji.

Simon Stirrup / Alamy / Alamy / Profimedia  Turistički brod sa svetionikom i nekadašnjim najmanjim naseljenim ostrvom na svetu Bišop Rok, Engleska

Posle čitave decenije gradnje u teškim uslovima i nakon što je jedan gotovo završen svetionik raznesen u oluji, Bišop Rok svetionik konačno je zasvetleo.

Čuvari su se uselili u svetionik 1858, što znači da je Bišop Rok postao naseljen i time je postao najmanje naseljeno ostrvo na svetu.

Istini za volju, svetionik je automatizovan 1992. i više nema potrebe da čuva stanare, ali iz Ginisove knjige rekorda insistiraju da je Bišop Rok barem "Najmanje ostrvo na svetu sa podignutom građevinom".

(EUpravo zato)