Pariz dobija sasvim novi izgled: Ključne lokacije će imati više zelenila, a projekat je veoma ambiciozan

Francuska prestonica je izdvojila najmanje 50 miliona evra za veliku zelenu transformaciju.

Johanna Hoelzl / DPA / Profimedia Zelenila, koje okružuje Notr Dam, biće još više

Katedrala Notr Dam će ponovo otvoriti svoja vrata u decembru, a obnova jednog od simbola Pariza nije podrazumevala samo uređenje objekta već i okruženja.

Francuska prestonica je uložila 50 miliona evra u stvaranje zelene oaze koja će okruživati katedralu što će činiti samo deo ekološke transformacije ovog grada.

Istorijska mesta, poput Jelisejskih polja, biće revitalizovana, a saobraćaj bi trebalo da bude smanjen oko Trijumfalne kapije dok će glavne promenade biti dodatno ozelenjene. Saobraćajne trake bi trebalo da budu smanjene dok će centrali kružni tok biti proširen.

Jelisejska polja će biti osvežena u 30 miliona evra vrednom poduhvatu, pa će tako biti obnovljeni trotoari i zelene površine.

Ambiciozni projekat podrazumeva 1.800 kvadratnih metara novog zelenog prostora i sadnju 160 stabala.

Kako je napomenula gradonačelnica An Idalgo, redizajn će spojiti prirodu i Senu, a posebno će biti istaknuta lepota katedrale Notr Dam, uz poštovanje njene istorije.

Podzemni parking će biti pretvoren u centar za posetioce sa svim propratnim uslugama. Pristupni kejevi Seni će biti renovirani, pa će tako pešaci imati na raspolaganju novu promenadu duž reke.

Projekat će se odvijati u dve faze, a prva će se fokusirati na plato ispred Notr Dama i okolne ulice što bi trebalo da bude završeno 2027. godine. U drugoj fazi će se renovirati Trg Žana-XXIII i okolina, a rok je do 2030. godine.

Alexis Sciard / Zuma Press / Profimedia  Pariz se još oporavlja o Olimpijskih i Paraolimpijskih igara

U srcu Pariza, Trg Konkord - gde se nalazi 3.300 godina star Obelisk iz Luksora - takođe će doživeti veliku promenu od 2026. godine.

Zvaničnici Pariza su angažovali desetine arhitekata i drugih stručnjaka kako bi osigurali očuvanje bogate gradske istorije uz primenu modernih zelenih ambicija. Kako su poručili, u budućnosti treba očekivati više zelenila i manje saobraćaja.

"France 24" prenosi da nije sve teklo glatko u Parizu nakon Olimpijskih igara koje su se održale ovog leta.

Među pojedinim zvaničnicima se povela velika debata o budućnosti Ajfelove kule.

Tim Graham / robertharding / Profimedia  Saobraćaj u blizini Trijumfalne kapije bi trebalo da bude smanjen u korist pešaka

Idalgo je predložila da olimpijski krugovi ostanu na tornju jer simbolišu takmičarski duh uspešnih igara, pa je istakla da bi mogli tu da ostanu makar do naredne Olimpijade u Los Anđelesu 2028. godine.

Kritičari smatraju da Idalgo Ajfelovu kulu koristi kao politički bilbord kako bi poboljšala svoj imidž uoči narednih lokalnih izbora koji će se održati za dve godine. Ima onih koji tvrde da Ajfelov toranj istorijski spomenik i da ga ne treba dirati s obzirom na njegov zaštićeni status.

Osim toga, i čuveni muzej Luvr bi trebalo da dobije novo lice, ali za sada nema mnogo detalja o tom ambicioznom projektu.

(EUpravo zato/AP)