Španci protestovali zbog visokih kirija: "Ne možemo da živimo u sopstvenim gradovima"

Španija pokušava da pronađe načine kako uskladi promociju turizma, koji je ključni pokretač njene ekonomije, s rešavanjem problema neprimereno visokih cena iznajmljivanja stanova

Eric Renom/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia 'Turisti, idite kući'

Hiljade ljudi protestovale su u Madridu tražeći pristupačnije stanovanje u jeku rastućeg nezadovoljstva visokim kirijama.

Pod sloganom "Stanovanje je pravo, a ne biznis", stanovnici su marširali španskom prestonicom zahtevajući niže cene najma stanova i bolje životne uslove.

"Španci ne mogu da žive u sopstvenim gradovima. Teraju nas iz gradova. Vlada mora da reguliše cene i tržište nekretnina", rekla je 33-godišnja medicinska sestra Blanka Prijeto.

Španija suzbija kratkoročno i sezonsko iznajmljivanje stanova

U julu su vlasti najavile suzbijanje kratkoročnog i sezonskog iznajmljivanja. Istraživaće se oglasi na platformama "Airbnb" ili "Booking.com" kako bi se proverilo da li imaju licence.

Španija pokušava da pronađe načine kako uskladi promociju turizma, koji je ključni pokretač njene ekonomije, s rešavanjem problema neprimereno visokih cena iznajmljivanja stanova uzrokovanih džentrifikacijom i preusmeravanjem vlasnika nekretnina na unosnije turističke najmove.

Okrivili jedriličarsku trku za rast kirija

Demonstranti su na odvojenom protestu u Barseloni protiv održavanja jedriličarske trke "America's Cup" okrivili taj međunarodni sportski događaj za rast cena najma i dolazak još više turista u ionako prepuni grad.

Stanovnici Kanarskih ostrva i Malage takođe su ove godine organizovali proteste zbog sve veće reorijentacije vlasnika nekretnina na turistički smeštaj.

Sezonski radnici u ugostiteljstvu teško pronalaze smeštaj u tim turističkim centrima, pa brojni spavaju u kamp-kućicama ili čak u automobilima.

(EUpravo zato/Index.hr)