Čudesno ostrvce u obliku ribice iz našeg komšiluka: Deo je čuvenog arhipelaga za koji je vezana zanimljiva legenda

Susedna Hrvatska sve je popularnija u Evropi i svetu kao letnja destinacija koja nudi čisto more, miris četinara i čak 1200 ostrva koja se mogu posetiti. Mnoga od njih su nenaseljena, ali privlače pažnju mnogobrojnih turista i avanturista. Ostrvo u obliku ribice svakako je jedno od njih.

Youtube Printscreeen/Balkan Berater Gaz je samo jedno od prelepih ostrvaca brionskog arhipelaga smeštenog duž zapadnoistarske obale. Arhipelag čini ukupno 14 ostrva, ostrvaca i hridi zaštićenih u sklopu Nacionalnog parka Brioni.

Prekrasna, razuđena hrvatska obala broji neverovatnih 1200 ostrva, ostrvaca i hridi. Neki od njih su sasvim neobičnog izgleda, poput svetski poznatog ostrva u obliku srca, Galešnjaka, ili "forenzičkog" ostrvca Baljenca, koji izgleda kao otisak prsta.

A da li ste znali da postoji i hrvatsko ostrvo u obliku ribice?

Ono "pliva" na području jedne od najlepših ostrvskih grupa na Jadranu, toliko lepih da ih štite i granice nacionalnog parka. Reč je o arhipelagu Brioni, a ostrvce u obliku ribice nosi ime Gaz.

Youtube printscreen/Balkan Berater  Brionski arhipelag smešten je duž zapadnoistarske obale, a čini ga ukupno 14 ostrva, ostrvaca i hridi zaštićenih u sklopu Nacionalnog parka Brioni.

Inspiracija i za logotip nacionalnog parka

Ovo ostrvce u obliku ribice toliko je šarmantno da je zapravo postalo i "maskota" nacionalnog parka.

Upravo je logotip istog inspirisan Gazom. Naravno, njegov oblik najbolje dolazi do izražaja kad se posmatra iz vazduha, odnosno iz ptičje perspektive, a iako je nadaleko čuveno, vrlo je malo po površini koja iznosi svega 6,28 hektara. Obala mu je dugačka 1,13 kilometara, a visoko je skromnih 15 metara.

Kao i ostala ostrva brionskog arhipelaga, i ovo ostrvce u obliku ribice - Gaz je nenaseljeno, ali njime dominira upravo ljudskih ruku delo.

Radi se o ostacima stambenog objekta sa cisternom koji je građen ostacima velikog kamenog zida i on se proteže u dužinu 80, a u širinu 70 metara i visok je čak četiri metra.

Brionski arhipelag 

Gaz je samo jedan od čudesnih kutaka brionskog arhipelaga smeštenog duž zapadnoistarske obale, a koga čini ukupno 14 ostrva, ostrvaca i hridi zaštićenih u sklopu Nacionalnog parka Brioni.

Površina Parka je 3395 hektara, a većina tog prostora odnosi se na more -  na ostrva otpada oko 740 hektara. Najrazuđenija su ostrva Veliki i Mali Brijun, a osim njih i Gaza.

Ostrvsku porodicu čine i Vanga (Krasnica), Sveti Jerolim, Kozada, Vrsar, Pusti otok (Madona), Galija, Obljak, Grunj, Supin, Sveti Marko i Supinić.

Legenda o Brionskom arhipelagu

Uz arhipelag se veže i zanimljiva legenda o njegovom nastanku.

Prema njoj, navodno je bog odlučio da kreira kutak na zemlji koji će ličiti na raj pa je stvorio Istru. Kako je đavo bio ljubomoran, presreo je anđela koji je u vreći nosio neiskorišćeno kamenje, presekao mu vreću i hiljade stena se prosulo po Istri.

Anđeli su prikupili deo tih stena i zaštitili ih morskim talasima, a produkt su bili simpatični Gaz i susedna ostrva.

(M.A./EUpravo zato/putnikofer.hr)