Bazel odabran za novog domaćina Evrovizije: Šta sve znamo o ovom čarobnom gradu?

Organizatori Evrovizije su se dvoumili između Ženeve i Bazela, a onda su se odlučili za grad sa bogatom istorijom koji ima čak 40 muzeja.

Eva Bocek / Alamy / Alamy / Profimedia Pogled na stari deo švajcarskog grada Bazela i reku Rajnu

Posle dužeg većanja, odlučeno je da će švajcarski grad Bazel biti domaćin naredne Evrovizije.

Polufinala će biti održana 13. i 15. maja 2025, a finale 17. maja.

Organizatori su se dvoumili između Bazela i Ženeve, a naveli su prednosti oba grada.

Podsetimo, izvođač Nemo je ove godine pobedio na Pesmi Evrovizije i doveo takmičenje u Švajcarsku. Međutim, konzervativne grupe ne žele da se takmičenje održi u toj zemlji.

Hrišćansko-konzervativna švajcarska federalna demokratska unija (EDU) najavila je sredinom jula da će raspisati referendum o tome da li se javna sredstva mogu koristiti za održavanje takmičenja u gradovima koji su se prijavili za njegovo održavanje.

"Pesma Evrovizije je užasan propagandni događaj. Zemlja koja daje pozornicu ovom odvratnom smeću ne popravlja svoj imidž, već pokazuje svoje intelektualno propadanje", saopštio je EDU na Iksu prošlog meseca.

EDU je relativno mala politička partija, ali njene pozive na referendume u nekim kantonima podržavaju desničarska Švajcarska narodna partija i Udruženje švajcarskih poreskih obveznika.

Bazel - grad muzeja, papira i čokolade

Bazel leži na reci Rajni koja formira granicu Švajcarske i Nemačke. Zapravo, grad se nalazi na tromeđi Švajcarske, Nemačke i Francuske.

Sve do 1392. su postojala dva Bazela: Klajnbazel na desnoj i Grosbazel na levoj obali reke. Oba su pripadala Rimskom carstvu, ali su bila veoma ekonomski povezana.

Šetnja starim kaldrmisanim ulicama se preporučuje jer se može osetiti nekadašnji duh grada. Srednji most (Mittlere Brücke) je podignut 1226. kada je omogućio prelaz preko Rajne, a služio je kao ruta za međunarodnu trgovinu još od 14. veka.

Srednjovekovne kapije grada su ostale netaknute, a posebnu draž čini i gradska većnica koja je otvorena i za turiste.

U Bazelu se nalazi 40 muzeja, uključujući poznati "Kunstmuseum Basel" koji se ponosi delima Pikasa, Rembranta i Van Goga.

U ovom gradu je 1573. podignuta prva fabrika papira u Švajcarskoj, a naravno da je i tome posvećen jedan muzej.

Najstariji univerzitet u zemlji se takođe nalazi u Bazelu, a osnovan je 1460 godine. Pohađala su ga mnoga poznata imena poput Erasmusa Roterdamskog.

Keitma / Alamy / Alamy / Profimedia  Bazel se lako može obići peške ili biciklom

Ljubitelji slatkiša bi trebalo da posete Bazel jer se svake godine održava Sajam čokolade, a njihov karneval "Guggenmusik" je upisan i na Uneskovu listu svetske baštine.

Farmaceutske kompanije "Roche" i "Novartis", koje važe i za neke od najvećih na svetu, svoje sedište imaju upravo u Bazelu.

Bazel važi i za zeleni grad, a botanička bašta kao i obale Rajne su savršeno mesto za odmor.

Jedan od simbola grada je i fudbalski klub Bazel koji je osam puta bio šampion države.

Grad se može lako istražiti peške ili biciklom, a postoje četiri trajekta koja povezuju Grosbazel i Klajnbasel.

(EUpravo zato)