Da li je ovo najneobičniji park ikada? Omogućava vam da obiđete ceo svet - i to za jedno popodne

Da li ste nekad probali da "putujete oko sveta"? U ovoj evropskoj državi možete da probate - a za čitavo putovanje biće vam potrebno jedno popodne.

YouTube/Screenshot/Verdenskortet Klejtrup

Iako bi danas za putovanje oko sveta verovatno trebalo znatno manje vremena od 80 dana Žila Verna, moglo bi da vas iznenadi kada ako vam budemo rekli da možete da ga obiđete za jedno popodne.

U pitanju je, međutim, minijaturna mapa sveta, jedinstvena atrakcija čiji su "kontinenti” veštačka ostrva na jezeru Klejtrup na severoistoku Danske.

Ova neobična mapa sveta, naime, ima samo 45 puta 90 metara, pa je malo manja od fudbalskog terena. Drugim rečima, 27 centimetara na ovoj neobičnoj mapi predstavlja 111 kilometara u stvarnom svetu.

Park mape sveta ili Verdenskortet izgradio je Soren Poulsen, na porodičnom zemljištu pored jezera, i to – sam. Za ovaj "svetski" projekat trebalo mu je više od 25 godina. Park je počeo da pravi 1944. godine, a na ideju je, kako to biva sa dobrim idejama, došao sasvim slučajno, piše Pun kufer.

Dok je radio na isušivanju jezera, primetio je stenu koja ga je podsećala na poluostrvo Jutland u Danskoj. Tako je započeo svoj veliki projekat, a na njegovoj neobičnoj mapi sveta sve je od kamenja sa ovog jezera. Poulsenova mapa sveta je u razmeri, a nije zanemario ni "detalje” kao što su reke i morski prolazi.

Verdenskortet omogućava svojim posetiocima da šetaju po svetu, skaču sa kontinenta na kontinent i kreću se "Tihim okeanom".

Mapa sadrži i političku dimenziju, odnosno sve zemlje sveta su obeležene svojim zastavama.

(JA/EUpravo zato/Pun kufer)