Na ovaj način možete da dobijete CEO AKROPOLJ za sebe! To iskustvo će vas, međutim, papreno koštati

Akropolj u Atini nazivaju draguljem stare civilizacije, a posetioci sada mogu da ga obiđu u privatnim turama, ali će za to morati da izdvoje pozamašnu sumu novca.

Ben Pipe / robertharding / Profimedia Akropolj, simbol Grčke

Atinski Akropolj, jedan od najposećenijih antičkih spomenika na svetu, počeo je da nudi privatne obilaske za 5.000 evra. Sveta stena, kako zovu ovaj lokalitet, smatra se simbolom drevne grčke civilizacije i kulture. To je zaštitni znak glavnog grada i cele Grčke i jedan je od najznačajnijih i najveličanstvenijih spomenika u Evropi.

Prema zvaničnom sajtu Ministarstva kulture ove zemlje za prodaju karata za ovaj u Grčkoj, ova cena je za grupne posete, koje će se odvijati van uobičajenog radnog vremena i ograničene su na najviše pet osoba.

Redovne posete koštaju 20 evra ili 30 evra za kombinovanu kartu sa drugim mestima.

Na sajtu se navodi da se obilasci mogu voditi na engleskom, francuskom, nemačkom, grčkom, portugalskom, ruskom i španskom.

" 'Acropolis Experience' sada nudi posetiocima ekskluzivnu priliku da privatno uživaju u ovom savršenom arhitektonskom izrazu grčkog duha. Od 7 ujutru ili od 20 do 22 sata možete dobiti ceo kompleks Akropolja za sebe, sa dovoljno vremena da uživate u izlasku ili zalasku sunca sa najlepšim pogledom na grad. Ova ekskluzivna usluga je dostupna samo za četiti grupe od maksimalno pet ljudi za svaku grupu, istovremeno i uključuje ličnog vodiča i dragocenu uspomenu, licenciranu reprodukciju starog grčkog artefakta koji će vam omogućiti da okusite klasičnu antiku", navodi se na sajtu.

Kako dodaju, ulaznica je 5.000 evra po grupi, a može da se uđe u sedam ujutru ili osam uveče.

Program je izazvao kontroverzu kada je prvi put objavljen prošle godine, a sindikat koji predstavlja čuvare arheoloških nalazišta rekao je da se protivi ovim privatnim posetama, koje zaobilaze uobičajene zvanične vodiče, piše Poslovni dnevnik.

Sindikat 'nije dobio nikakvu informaciju o tome kako su ove ture organizovane', rekla je predsednica sindikata Džordžija Kondili.

"Možemo da razumemo da iza ove mere stoji finansijska potreba, ali ona je mogla da bude organizovana drugačije", dodao je Kondili.

Uvršten na Uneskovu listu svetske baštine i izgrađen u petom veku pre nove ere, Akropolj privlači sve veći broj turista, od kojih su neki putnici na kruzerima.

(JA/EUpravo zato)