Više neće biti ista: U naredne tri godine renoviraće se jedna od najpoznatijih evropskih ulica

Jedna od najpoznatijih i najživljih ulica Evrope više neće biti ista. Gradski urbanisti najavljuju zeleniju i prijatniju La Ramblu za pešake, ali za to će morati da pričekaju - 3 godine.

Jakub Porzycki/NurPhoto/Shutters / Shutterstock Editorial / Profimedia La Rambla ulica u Barseloni

Ako ste nekada posetili Barselonu, morali ste proći kroz jedan od njenih zaštitnih znaka. Najpoznatiju ulicu Barselone, svakog dana preplavi more šetača, turista, ali i umetnika, performera. Ona je dom muzeja i galerija, restorana i ukusnih zalogaja. Sve to i mnogo više čini La Ramblu, jednu od najživljih ulica u Evropi.

Promenada duga 2 kilometra povezuje glavni gradski trg u Barceloni, Plaça de Catalunya ili Katalonski trg, sa 60 metara visokim Kolumbovim spomenikom i starom lukom na obali mora.

Ako putujete uskoro u Barcelonu, pripremite se na to da ulicu možda nećete videti u njenom punom sjaju jer je ovih dana započeta velika rekonstrukcija koja će trajati gotovo tri godine.

To je najveća intervencija i rekonstrukcija na ovoj slavnoj ulici, a vlasti najavljuju da će nakon radova osvanuti šira, zelenija i još življa.

Koliko košta rekonstrukcija i kako će teći radovi?

Obnova La Ramble koštaće 55 miliona evra eura i trajaće 32 meseca.

U početku je projekat, nazvan "La Nova Rambla" trebalo da traje čak šest godina, ali vlasti su uspele da nađu način se pronaći način da se to vreme prepolovi, piše The Mayor.

Nakon što bude dovršena, ulica bi trebala biti pogodnija i prijatnija za pešake i obogaćena zelenilom.

Peešački deo bulevara postaće širi, sa više drveća i imaće više prirodnog hlada.

Automobilski saobraćaj neće biti ukinut, ali će se delimično ograničiti.

Želja gradskih urbanista je da La Rambla nakon rekonstrukcije postane svojevrsna kulturna osovina Barcelone.

Radovi u tri faze

Kako bi radovi što manje smetali stanovnicima i posetiocima, oni se odvijaju u tri faze. Prva je započela pre par dana i trajaće 10 mjeseci.

U njoj je presečena saobraćajna traka koja ide prema moru, a u sledećoj fazi doći će do prekida prometa u traci koja ide u suprotnom smeru.

U poslednjoj godini obnove, i poslednjoj fazi, saobraćaj će biti potpuno otvoren, a radovi će se preseliti na središnji deo namenjen pešacima.

U tom periodu će biti povremeno onemogućen rad kafićima na La Rambli.

Eric Renom/LaPresse / Shutterstock Editorial / Profimedia  Radovi na rekonstrukciji ulice La Rambla

Tokom radova, utisak turista o ovoj živopisnoj ulici sigurno će biti delimično narušen.

La Rambla se sastoji od pet bulevara koji čine ono što danas zovemo La Ramblom: Rambla de Canaletes, Rambla dels Estudis, Rambla de Sant Josep, Rambla dels Caputxins i Rambla de Santa Mònica.

Šetnja ovom ulicom, kroz slikoviti drvored, otkriva lepe zgrade koje je dele, a na svakom koraku mogu se videti performeri, živi spomenici koji poziraju za koji evro.

Ne možete ni zamisliti gde je izgrađena ova ulica!

Za razliku od većine znamenitosti u Barceloni, istorija ulice La Rambla nije glamurozna, a njeno ime dolazi od arapske reči "ramla", što u prevodu znači peščano ili blatnjavo područje.

Na području današnje ulice nekad je bila otvorena kanalizacija nazvana Riera d'en Malla, koja je služila i kao kanal za vodu koja je dolazila s obližnjeg brda Collserole.

U 15. veku, gradsko veće je želelo da proširi svoje gradske zidine i u njih uključiti četvrt El Raval.

Za to su morali da skrenu potok izvan zidina, a prazna površina nastala preusmeravanjem potoka postala je ulica, koja je kasnije nazvana La Rambla.

U narednim decenijama uz nju je izgrađeno nekoliko samostana i crkvi, ali većina ih je spaljena tokom revolucije 1835. godine.

U 19. veku La Rambla počinje cveta i tada su izgrađene najposećenije znamenitosti, kao što su Plaça Reial, Mercat de la Boqueria, Teatre Liceu i Font de Canaletes.

(M.A./EUpravo zato/putnikofer.hr)