Zvanično stiže leto, a možete ga provesti i u ovim gradovima: U njima nema gužve, a jedan je na 6 sati od Beograda

Sada kad nam leto i svanično stiže, sve češće mislimo o begu iz gradske gužve u tišinu i mir. Kako vam zvuči uživanje u sporim jutrima provedenim u čitanju knjiga i isprobavanju lokalnih peciva, popodnevnim šetnjama uz reku ili istraživanje tihih i mirnih naselja i večeri uz čašu rozea na sunčanim trgovima? Na koji evropski grad pomislite kad poželite da provedete miran, idilični odmor u toku letnjih meseci?

Olena Kachmar / Alamy / Alamy / Profimedia

Večeras nam i zvanično stiže leto, iako su letnje temperature i vreli dani uveliko zastupljeni na Starom kontinentu. Kupanje na Mediteranu je počelo, a letnje destinacije nas mame i zovu da predahnemo i odmorimo. 

Jedina stvar koja može da poremeti čisto blaženstvo leta provedenog u Evropi je pretnja od gužvi na ulicama, prepuni barovi i prebukirani restorani, ali to je, nažalost, realnost koja je previše uobičajena na najpopularnijim destinacijama.

Iako mnogi preferiraju popularne evropske gradove i lokalitete koje vrve od ljudi, mnogo je onih koji žele da slobodne dane provedu daleko od velikih gradskih gužvi.

Postoji brzorastući trend i za putovanja na alternativne destinacije - #dupes koji je prikupio 342.000 postova na TikTok-u sa ovakvim sadržajem.

Zahtevni turisti koji u obzir uzimaju faktore kao što su temperature vazduha, preopterećenost turizmom popularnih destinacija tokom leta, čuvaju te destinacije za putovanja van špica sezone i posećuju ih kada su gužve najmanje, a za uživanje putuju na neobične i manje posećene, često zapostavljene evropske destinacije i predstavljaju ih drugima.

Ovo su samo neki od predloga gde u toku leta pobeći od gužve:

Braga, Portugal

Najstariji grad u Portugalu je takođe jedan od njegovih najpotcenjenijih.

Uprkos tome što je u senci susednog Porta, Braga je sama po sebi posebna destinacija. Možete šetati po njenim uskim, kaldrmisanim uličicama da biste otkrili restorane u kojima se služe ukusne porcije tradicionalnih portugalskih jela.

Da biste se upoznali sa istorijom ovog šarmantnog mesta, ukoliko se odaberete Bragu, jednostavno morate posetiti Se - najstariju portugalsku katedralu koja datira iz 1070. godine.

Jednodnevni izlet do Bom Jesus do Monte, slikovitog stepeništa sa dekadentnim kapelama i lepim fontanama, takođe će vam ukrasti srce ukoliko izaberete Portugal i Bragu.

Anastasy Yarmolovich / Alamy / Alamy / Profimedia  Isusova Bazilika u Bragi, najstarijem portugalskom gradu

Mostar, Bosna i Hercegovina

Olena Kachmar / Alamy / Alamy / Profimedia 

Kada je Balkan u pitanju, za ljubitelje manje opterećenih a zanimljivih destinacija, neizostavan je put u unutrašnjost Bosni i Hercegovine i boravak u čarobnom Mostaru.

Ovaj grad pruža primamljiv gradski odmor, sa svojim bajkovitim ulicama, krševitim obroncima i drevnim i kamenim mostovima, zajedno sa okolnim vinogradima, vodopadima i planinarskom ponudom u blizini.

Jedna od preporuka mnogih turista je poseta Muslibegovićevoj kući, koja je prvobitno bila dom bogate porodice u 18. veku, a sada je blistavi muzej otomanske dekadencije.

Bergen, Norveška

Marco Cristofori / robertharding / Profimedia  Bergen, Norveška

Skrivajući se iza sjajnog i popularnog Osla, Bergen je raj za ljubitelje prirode.

Sam grad je poznat po svojim šarenim drvenim kućama - duga prelepih kuća zarđalo crvene, kraljevsko plave, sunčano žute i zemljano zelene, od kojih je svaka lepo složena duž obale. Ali ako pogledate dalje od kuća za još više lepote koja oduzima dah - čak i tokom leta možete uočiti planine prekrivene snegom, koje bacaju duge senke blistavih fjordova i pešačkih staza, pružajući savršeno utočište za letnji avanturistički beg.

Bordo, Francuska

RossHelen editorial / Alamy / Alamy / Profimedia  Bordo, Francuska

Ovaj grad možda nije manje poznat, ali kada se uporedi sa brojem putnika koji dolaze u Pariz tokom leta (naročito ovaj), svakako je vredan pomena na ovoj listi.

Tu je vrhunsko vino, blizina mora i više od 350 istorijskih građevina i spomenika koje treba posetiti.

U Bordou se pešači, tako da putnici mogu da se otresu mutne izmaglice koja se slegne nakon nekoliko čaša čuvenog vina po kome je poznat ovaj kraj. U toku obilaska morate zastati da biste se divili Velikom teatru, obići Pei-Berland ili baziliku Svetog Severina.

Ili se jednostavno uputite na periferiju da biste obišli neki od velelepnih dvoraca i vinarija u zemlji duž Žironde.

(M.A./EUpravo zato/cntraveler.com)