Odlazak u toalet ne spada u radno vreme i ne plaća se? Sud stao na stranu poslodavca, to bi moglo sve da promeni

Koliko često tokom radnog vremena idete do toaleta? Da li tamo nekad pobegnete od kolega i gužve na poslu? Sve to možda neće biti moguće ukoliko poslodavac

Péter Gudella / Panthermedia / Profimedia

Švajcarci su poznati po prefinjenim i preciznim satovima, a izgleda da se ta preciznost sada mora odnositi i na zaposlene kada se usude da odu do toaleta.

Naime, švajcarski proizvođač satova "Jean Singer & Cie SA", prema odluci suda, nije dužan radnicima da plaća vreme koje provedu u toaletu. Slučaj je bacio svetlo na rupu koja postoji u tamošnjem Zakonu o radu.

Koliko često tokom radnog vremena idete do toaleta? Da li tamo nekad pobegnete od kolega i gužve na poslu?

Sve to više neće biti moguće u ovoj kompaniji jer će zaposleni morati da se pre odlaska u toalet "otkucaju", odnosno, zabeleže da napuštaju radno mesto.

"Švajcarski zakon ne pominje pravo radnika kada je reč o odlasku u toalet čak iako je to osnovna psihološka potreba", navodi se u obrazloženju suda.

"Singer" nije jedina kompanija koja ima ovo pravilo. Dve podružnice "Swatch Group-e" su takođe zahtevale od radnika da se "isključe" kada treba da se olakšaju. Praksa je ukinuta kada su u sedištu kompanije saznali za nju.

Situaciju u "Singeru" je otkrila tržišna inspekcija 2021, a sud je doneo konačnu presudu ovog juna, međutim, tek sada je obelodanjena u javnosti.

Kompanija je saopštila da je to pravilo pogrešno shvaćeno i da "radnici imaju veliku slobodu" kada se isključe sa posla. Navodno, dužinu pauze određuju radnici koji nisu dužni nadređenima da kažu zašto je koriste.

To vreme, kako su naveli, može da se iskoristi za brojne stvari, uključujući telefoniranje, šetnju ili obedovanje.

Iako je sud naveo da ta praksa nije nezakonita, "Singeru" su preporučili da promeni pravila koja su diskriminatorna prema ženama.

Takođe, u nepovoljan položaj se stavljaju i radnici koji zbog određenih zdravstvenih razloga moraju češće da idu u toalet.

(EUpravo zato/Fortune.com)