Ove zemlje EU nude najviše porodiljskog odsustva: I Srbija se visoko kotira, a Švedska daje posebne pogodnosti

Iako su dani porodiljskog odsustva prvenstveno namenjeni majkama, i očevi imaju pravo na nekoliko slobodnih dana, ali to veoma varira od zemlje do zemlje.

Sam Edwards / Hoxton / Profimedia

Svaka žena koja čeka dete se tokom trudnoće pita i koliko će biti plaćena tokom tog perioda kao i koliko će dugo smeti da bude odsutna sa posla.

Plaćeno porodiljsko odsustvo nije, nažalost, zakonsko pravo svake žene na svetu.

Neke države garantuju zaposlenima potpuno plaćeno porodiljsko odsustvo, dok druge nude delimično, ali ima i onih koje se uopšte ne obavezuju na plaćeno porodiljsko odsustvo.

Portal Velocity Global je, uz pomoć podataka Svetske Banke sproveo istraživanje o plaćenomporodiljskom odustvu širom sveta.

Koje zemlje u potpunosti pokrivaju porodiljsko odsustvo?

Trajanje odsustva i visina naknada se razlikuju od zemlje do zemlje, ali kada je reč o Evropi, ima ih nekoliko koje majkama garantuju tu vrstu sigurnosti.

U pitanju su Austrija, Mađarska, Holandija, Francuska, Nemačka, Poljska, Portugal, Hrvatska, Estonija, Slovenija i Španija.

Koliko traje porodiljsko u zemljama EU?

Rumunija nudi najviše dana odsustva - ukupno 746. 111 je namenjeno novopečenim majkama, dok očevi imaju pravo da nakon rođenja deteta iskoriste 15 slobodnih dana. Preostali 621 dan roditelji mogu da podele kako im odgovara.

Letonija daje 740 dana porodiljskog odsustva, a 448 pripada majkama, dok očevi imaju pravo na svega osam. Ipak, preostalih 248 dana mogu da podele.

Roditelji u Litvaniji imaju pravo na 433 dana, 98 ide majkama, a 23 očevima. Kao i u drugim slučajevima, preostali dani mogu da se podele.

Švedska zaostaje za Litvanijom sa 432 dana, ali je pogodnost takva da su podjednako podeljeni između oba roditelja, tako da i očevi mogu dobiti 216 dana odsustva nakon rođenja deteta.

Oriol Roca Aymerich / Alamy / Alamy / Profimedia 

Majkama u Sloveniji je na raspolaganju 105 dana, a očevima 30. Oko preostalih 260 dana mogu da se dogovore što znači da ukupno mogu da dobiju 392 dana.

U Bugarskoj je taj broj 383, od kojih "osnovni" 41 dan pripada majkama, a 14 očevima.

U Austriji roditelji imaju pravo na 378 dana plaćenog porodiljskog odsustva, 80 za majke i svega 6 za očeve, a time preostaju 292 dana.

Slovačka nudi 347 dana, za majke 128, a očevima ne odlazi praktično ništa. Međutim, roditelji mogu podeliti 291 dan.

Norveška i Luksemburg nude 330 dana porodiljskog odsustva, 75 pripada majkama, a samo 10 očevima. Potom se 245 može podeliti po dogovoru.

Kada je reč o Velikoj Britaniji, iako nije više u EU, i tamo važe slična pravila, pa roditelji imaju pravo na ukupno 431 dan. Majke dobijaju 234, a očevi samo 9.

U ovim zemljama EU je porodiljsko odsustvo najkraće

  • Irska - 37 plaćenih dana; 27 za majke i 10 za očeve
  • Kipar - 72; 65 za majke i 7 za očeve
  • Švajcarska - 75; 64 za majke i 11 za očeve
  • Malta - 86; 81 za majke i 5 za očeve
  • Turska - 95; 80 za majke i 5 za očeve, ostatak se može podeliti
  • Belgija - 97 - 59 za majke i 14 za očeve, 14 se deli
  • Holandija - 98; 80 za majke i 18 za očeve
  • Francuska - 108; 80 za majke i 28 za očeve
  • Grčka - 121; 119 za majke, 2 za očeve
  • Estonija - 180; za majke 140, a preostalih 40 dana se može podeliti

Iz svega navedenog se može zaključiti da iako neka zemlja nudi plaćeno porodiljsko odsustvo u potpunosti, pitanje je koliko taj period zaista traje. Što je duže odsustvo, manja je naknada koja se dobija od države ili je uopšte nema.

Kako je u Srbiji?

Porodiljsko bolovanje u Srbiji otvara se najranije 45 dana, a najkasnije 28 dana pre datuma koji je određen kao termin porođaja. Porodiljsko bolovanje traje 3 meseca, a na njega se nadovezuje bolovanje radi nege deteta u trajanju od 9 meseci. Ova dva bolovanja zajedno čine 365 dana (12 meseci) odsustvovanja sa posla.

Za vreme odsustva, porodilja kod poslodavca ostvaruje pravo na naknadu, a visina se obračunava na osnovu zarade u poslednjih 18 meseci.

Maksimalna mesečna osnovica ne može biti veća od tri prosečne zarade u Srbiji.

I očevi u Srbiji mogu da koriste ovo pravo.

Porodiljsko odsustvo je odsustvo koje se uzima nakon porođaja i traje tri meseca. Pošto je ono prvenstveno namenjeno majkama, očevi ga mogu koristiti samo u izuzetnim slučajevima.

Prema Zakonu o radu, porodiljsko odsustvo otac može koristiti kad majka napusti dete, umre ili je iz drugih opravdanih razloga sprečena (izdržavanje kazne zatvora, teža bolest i drugo). To pravo otac deteta ima i kada majka nije u radnom odnosu.

U pogledu odsustva radi nege deteta, koje se naslanja na porodiljsko, i koje traje do isteka 365 dana od započinjanja porodiljskog, zakon je fleksibilniji.

Otac može uzeti odustvo radi nege deteta na isti način na koji bi to učinila i majka, ali od dokumenata mora priložiti i sporazum koji potvrđuje da majka prenosi bolovanje na supruga, odnosno, oca deteta.

Takođe, kao što majke imaju pravo na produženo odsustvo radi nege deteta za drugo i treće dete i očevi mogu iskoristiti to pravo.

Odnos naknada i dužine porodiljskog odsustva

Švedska - 69 nedelja, uz 250 SEK (oko 2.500 dinara) do 1.116 SEK (11.000 dinara) dnevno

Bugarska - 58,6 nedelja, uz 90 odsto plate

Srbija - 52 nedelje, uz prosek zarade u poslednjih 18 meseci

Ujedinjeno Kraljevstvo - 52 nedelje, uz 90 odsto plate

Norveška - 49 nedelja, sa 100 odsto plate (ili 59 nedelja sa 80 odsto plate)

Slovačka - 34 nedelje, uz 75 odsto plate

Češka - 28 do 37 nedelja, u zavisnosti od broja dece, uz platu od 70 odsto.

Hrvatska - 26 nedelja, uz 100 odsto platu

Grčka - 17 nedelja, uz 66 odsto plate

(EUpravo Zato/Rebootonline.com)