Za sve drugo je jedna od najskupljih EU država, ali kuće su povoljne: Koliko plata treba izdvojiti za kupovinu?

Nova studija upoređuje cene nekretnina u 62 zemlje u odnosu na prosečne lokalne plate. Pobednik je, iznenađujuće, evropska zemlja koja se smatra jednom od najskupljih za sve ostalo.

Francis Joseph Dean/Dean Pictures / Alamy / Alamy / Profimedia Kopenhagen u Danskoj

Najpristupačnija zemlja u Evropi za kupovinu nekretnine, u odnosu na prosečan prihod, je Danska, prema novom izveštaju BestBrokers.com. Prosečna cena nekretnine od 100 kvadratnih metara ekvivalentna je 114 neto plata u Danskoj, čime se ova severna zemlja rangira kao najpristupačnija u Evropi za kupovinu doma, pokazali su podaci Međunarodnog monetarnog fonda (IMF), specijalista za cene nekretnina Numbeo i TradingEconomics.

U međuvremenu, Danska je rangirana kao najskuplja zemlja u EU 2023. godine (cene dobara i usluga bile su 43 odsto iznad proseka EU, prema Eurostatu), dok su godišnje prosečne zarade rangirane kao sedme najviše u Evropi.

"S obzirom na to da cene i prihodi značajno variraju od jedne do druge zemlje, tim iz BestBrokers odlučio je da ispita tržište nekretnina prema tome koliko meseci plate je potrebno za kupovinu kuće u raznim evropskim zemljama", navodi se u njihovom izveštaju.

Rangiranje pristupačnosti zasnovano je na podacima koji ispituju cene nekretnina, prosečne neto mesečne prihode, inflaciju i "stvarne" kamatne stope na hipoteke, odnosno kamatne stope prilagođene za inflaciju, u 62 zemlje sveta.

Gde u Evropi bi trebalo najduže štedeti za kuću?

Prema ovom izveštaju, Irska i Švedska su druge i treće najpristupačnije zemlje u Evropi, gde je za 100 kvadratnih metara potrebno 123, odnosno 129 neto plata. To je ekvivalentno otprilike 10 godina godišnjih zarada.

Međutim, postoji mala začkoljica – ovo je čisto teoretski proračun. To znači da se ne uračunavaju troškovi za hranu, smeštaj, brigu o deci ili bilo šta drugo što bi bilo kome moglo biti potrebno ili poželjno.

Na dnu evropskog rangiranja nalaze se Češka i Slovačka. U Slovačkoj prosečna kuća od 100 kvadratnih metara košta 297 puta više od prosečne plate, što bi se moglo zaraditi za skoro 25 godina. Ako neko može da uštedi polovinu svoje neto plate, trebalo bi mu 50 godina intenzivnog štednje da bi posedovao kuću za svoju porodicu.

john wreford / Alamy / Alamy / Profimedia  Bratislava, Slovačka

Stvarne kamatne stope na hipoteke u Evropi za treći kvartal 2024.

Jedan od ključnih podataka za analizu cena nekretnina i pristupačnosti bilo je računanje stvarnih hipoteka u svakoj zemlji. Studija je koristila podatke o hipotekarnim kamatnim stopama i projekcije inflacije za treći kvartal 2024. godine kako bi saznala "stvarne" hipotekarne stope u tom periodu.

"Stvarna kamatna stopa na hipoteke odražava stvarni trošak sredstava za zajmoprimca i stvarni prinos za zajmodavca", navodi se u izveštaju.

Prema izveštaju, najviša stvarna kamatna stopa na hipoteke je u Rusiji, gde je vladin program podrške hipotekama završen u julu 2024. godine. Prema izveštaju, nominalna stopa na hipoteke za treći kvartal 2024. iznosi oko 20,3 odsto, uz prilagođenu inflaciju od 8 odsto, što dovodi do prognoze da će stvarna hipotekarna stopa biti 12,3 odsto u periodu od jula do septembra 2024.

Na osnovu ovog proračuna, druge evropske zemlje sa visokim stvarnim hipotekarnim stopama uključuju Letoniju sa 6,65 odsto i Poljsku sa 5,1 odsto. U Nemačkoj je stopa 1,85 odsto, u Velikoj Britaniji 1,77 odsto. U sledećim najvećim evropskim ekonomijama stopa je oko 1 odsto, kao što je Francuska (1,13 odsto), Italija (0,99 odsto) i Holandija (0,96 odsto).

Negativne stvarne kamatne stope na hipoteke u Belgiji (-0,52 odsto) i Švedskoj (-1,21 odsto), na primer, "ne sugerišu da bi kupci kuća tamo na kraju plaćali nultu kamatu na svoje hipoteke; već pokazuju da bi stvarni (u odnosu na nominalni) trošak zaduživanja mogao da opadne", navodi se u studiji.

Koliko mesečnih plata košta kuća od 100 kvadratnih metara širom sveta?

Najpristupačnija zemlja na svetu za kupovinu kuće u odnosu na plate je Južnoafrička Republika, gde je potrebno 71 prosečna plata za posedovanje nekretnine od 100 kvadratnih metara.

Sjedinjene Američke Države su zauzele drugo mesto u ovom rangiranju. Međutim, cene nekretnina značajno variraju od države do države. Izveštaj je pokazao da je u SAD-u potrebno 76 prosečnih mesečnih plata za kupovinu kuće, što je ekvivalentno otprilike šest godina godišnjih zarada.

Na dnu rangiranja nalazi se Nepal, gde je potrebno 684 plate za kupovinu kuće, a odmah iza njega je Turska, gde je taj broj 631, što je ekvivalentno zaradi tokom 52,5 godine.

(EUpravo zato/Euronews)