Inženjeri Aleksići krenuli od nule, a sada svi žele njihove voćne proizvode: Jedna stvar je najtraženija

U proizvodnju je Jelena Aleksić sa suprugom krenula od nule, a danas je priča drugačija - imaju voćnjake sa šljivom, kajsijom, kruškom, dunjom i višnjom.

EUpravo zato

Iako su po struci saobraćajni inženjeri, Aleksići su odlučili da se oprobaju u voćarskoj proizvodnji.

"Oboje volimo prirodu, uživamo u domaćim proizvodima i zdravoj hrani i trudimo se da živimo što je moguće zdravije. To nas je, kada smo razmišljali o tome čime da se bavimo, opredelilo za voćarstvo", objasnila je Jelena Aleksić.

U proizvodnju je sa suprugom krenula od nule, a danas je priča drugačija - imaju voćnjake sa šljivom, kajsijom, kruškom, dunjom i višnjom.

"U porodici mog supruga deda je voleo voćarstvo i tu ljubav preneo na unuka, ali mi smo počeli od nule. Kupovali smo zemlju, sadili voćnjake i započinjali proizvodnju. U početku smo, jedan kratak period, prodavali sveže voće, ali vrlo brzo smo kupili mašinu za sušenje i počeli smo da ga sušimo. Trudimo se da preradimo voće iz naših voćnjaka, jedino moramo da dokupimo deo jabuka i tikvica. Sušimo jabuku, tikvicu i krušku. Pokušali smo i višnju, jako je lepa, ali nismo uspeli da je finalizujemo, pa je za sada na pauzi", rekla je Jelena za Dnevnik.

U međuvremenu su počeli da prave i hladno ceđene sokove.

"Sokove cedimo bez dodatnog šećera, aditiva, konzervansa... Trudimo se da ono što proizvedemo bude što prirodnije i zdravije", objašnjava sagovornica dodajući da je sušeno voće sve traženije.

"Ima vrlo široku primenu, dobro je za užinu, za musli, nije kvarljivo, može da stoji dugo... Jednom rečju, idealna je namirnica.", napomenula je. U njihovoj ponudi se nalazi i čips od jabuke ili kruške, kao i sušeni paradajz.

Aleksići rade sami, uz pomoć roditelja. Vole da imaju kontrolu nad proizvodnjom i preradom.

"Uopšte nije lako. Imamo dvoje male dece, sezona nam traje cele godine, a kada su pikovi, jedva sve postižemo. Mnogi bi verovatno i odustali, ali mi smo uporni, volimo prirodu i posao kojim se bavimo, pa izdržavamo", istakla je.

Prema njenim rečima, želeli bi da izgrade destileriju.

"I zbog para i zbog vremena, izgradnja destilerije se odužila i sad planiramo da je što pre završimo. Plan nam je svake godine isti - da uvedemo neki novi proizvod u našu paletu i da polako povećavamo proizvodnju. I da uživamo u radu i plodovima tog rada", zaključuje Jelena Aleksić za Dnevnik.rs.

(EUpravo zato/Dnevnik.rs)