Širi se virus plavog jezika! Napada ovce i koze, a planuo u zemlji koja je vodeći proizvođač ovih vrsta u Evropi

U zemlji koja je jedan od vodećih proizvođača koza i ovca širi se virus plavog jezika, koji napada ove životinje.

FILIPPO MONTEFORTE / AFP / Profimedia

Virus plavog jezika tipa 3 (BTV3) ponovo se širi među ovcama i kozama u Grčkoj, prenosi Reuters. Kako je u izvestila Svetska organizacija za zdravlje životinja (WOAH), pozivajući se na grčke vlasti, u severoistočnom delu zemlje došlo je do širenja ove bolesti na deset lokacija.

Uginulo 15 životinja

Bolest je otkrivena kod 137 ovaca i koza, pri čemu je 15 životinja uginulo, navodi se u izveštaju.

Grčka je inače zemlja koja je jedan od vodećih proizvođača ovaca i koza u Evropi. Što se tiče broja koza, prva je u Evropskoj uniji, a s ovcama zauzima treće mesto, nakon Ujedinjenog Kraljevstva i Španije. Ovce i koze imaju važnu ulogu u grčkoj poljoprivredi, posebno u ruralnim područjima, gde su ključne za proizvodnju mlečnih proizvoda, poput poznatog feta sira.

Zaraza može biti smrtonosna

Pri nepune tre nedelje pojavila se i u Italiji, a reč je bilo o soju BTV8 koji je otkriven kod 4.540 goveda, šest ovaca i jedne kamile, od kojih se većina nalazila na ostrvu Sardinija.

Stručnjaci ističu kako zaraza može biti smrtonosna za domaće preživare, uključujući i goveda. Novi soj bolesti, BTV3, kruži Evropom od kraja prošle godine, zbog čega su pokrenute kampanje vakcinacije u pogođenim zemljama, uključujući Francusku.

Zaraženi insekti prenose virus

Uzrokuje simptome poput povišene telesne temperature, crvenila i oticanja sluznice nosa i usta, plavkastog jezika, otežanog disanja, letargije i slabosti. Životinje mogu da preterano luče sekrete, da imaju ranice u ustima, otečenost glave i vrata, a često se javlja i hromost zbog upale zglobova. Takođe dolazi do gubitka apetita i smanjenja mlečnosti.

Virus se prenosi putem ugriza zaraženih insekata, posebno komaraca iz roda Culicoides, a mnogi se nadaju kako će se njihova pojava u predstojećim hladnim danima i mesecima smanjiti.

(EUpravo zato/Rojters)