Šefica Evropske banke izdvojila zemlju za primer svima u Evropi: Mali su, uređeni i u našem komšiluku

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard je istakla da vidi Sloveniju kao uzor zbog svoje ekonomske stabilnosti i inovativnosti.

Frank Fell / robertharding / Profimedia Ljubljana u Sloveniji

Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard je u intervjuu za 24ur posle sastanka Saveta ECB istakla da Sloveniju vidi kao model ekonomske stabilnosti i inovativnosti.

"Slovenija, uprkos svojoj maloj veličini, ističe se kao primer uspešne ekonomske politike u okviru evrozone. Njen glas se čuje na evropskoj sceni, a istovremeno se brzo prilagođava globalnim promenama i izazovima, što joj omogućava konkurentnost u dinamičnoj evropskoj ekonomiji", rekla je Lagardova.

Kristin Lagard je u intervjuu izrazila zadovoljstvo napretkom u obuzdavanju inflacije, koja je pre dve godine dostigla rekordnih 10,6 odsto.

"Naš cilj je da postignemo stabilnu stopu inflacije od dva odsto", naglasila je ona i dodala da taj cilj mora da bude zasnovan na održivim osnovama, što znači da ne sme biti ostvaren samo u kratkom roku.

Jure Makovec / AFP / Profimedia  Predsednica Evropske centralne banke Kristin Lagard

"Stabilna inflacija je osnovni cilj ECB, jer je neophodna za dugoročnu ekonomsku stabilnost", dodaje ona.

Natprosečan učinak slovenačke privrede

Uprkos svojoj veličini, Slovenija se ističe svojim ekonomskim učinkom u poređenju sa ostalim članicama evrozone. Lagardova je posebno pohvalila slovenačku privredu koja već neko vreme beleži višu stopu privrednog rasta od proseka evrozone. Takođe, Slovenija ima jednu od najnižih stopa inflacije i nezaposlenosti, što joj omogućava da bude stabilnija u odnosu na druge evropske privrede.

Na pitanje o uticaju Slovenije na evropske monetarne odluke, Lagardova je naglasila da u Upravnom savetu ECB nema manjih i većih zemalja, već sve članice podjednako doprinose svojim mišljenjima.

"Slovenija je važna članica evrozone i njen glas se čuje", rekla je ona.

(EUpravo zato/Index)