Birajte banke koje nude povoljnije uslove: Da li će smanjenje kamatnih stopa u Evropi imati uticaj na nas?

Početkom meseca građane koji otplaćuju kredit u evrima obradovala je odluka Evropske centralne banke o smanjenju kamatne stope koje utiču na rate kredita. Ovo smanjenje je usledilo nakon pet godina pa su mnogi stekli utisak da sada mogu da odahnu. Da li je to zaista tako?

MONDO/Stefan Stojanović

Poslednjih meseci mnogo se govorilo o uticaju smanjenja kamatne stope Evropske centralne banke na naše tržište. Mnogi su se ponadali da će takva odluka imati direktan uticaj na nas i kredite koje imamo. Evo i pojašnjenja stručnjaka da li je to baš tako.

Potrošački savetnik Dušan Uzelac sa sajta Kamatica za RTS kaže da ovo smanjenje građani Srbije neće osetiti odmah.

Prema njegovim rečima, iako je novac univerzalna kategorija, on ima svoje tržište, a pravila koja funkcionišu u Evropskoj uniji, nisu direktno vezane za naše tržište.

"Mi imamo našu centralnu banku, naša pravila ponašanja, našu valutu, rekao je on i naveo da se pojeftinjenje rata u Srbiji neće desiti u odmah.

Konstatovana je razlika kamate za nove i postojeće korisnike kredita, a kao moguće rešenje Uzelac je naveo refinansiranje kredita, jer je, prema njegovim rečima, klijent korektivni mehanizam na tržištu.

Kako je pojasnio, ono što vam je skupo u postojećoj banci, možete realizovati u drugoj banci kao novi klijent.

Dinarski krediti su vezani za referentnu kamatnu stopu Narodne banke Srbije a one jesu niže.

Kako zaključuje Uzelac, postoji tendencija stabilizacije tržišta. Kod nas su snižene kamatne stope, što bi trebalo da se reflektuje i na tržište, istakao je Uzelac. 

Njegove prognoze su da će to imati uticaj i na konkunrentnost među bankama.

(M.A./EUpravo zato/rts.rs)