Inicijativa EU uspela je da skući HILJADE RATNIH IZBEGLICA: Šta je Regionalni stambeni program?

Raspad Jugoslavije tokom ranih devedesetih godina, prouzrokovao je veliko pomeranje stanovništva. Ovo je mnoge ostavilo bez adekvatnog krova nad glavom, ali je Regionalni stambeni program (RSP) uspeo da skući hiljade ljudi.

Jerome Cid / Alamy / Alamy / Profimedia Slika tipične seoske ulice u Vojvodini, Srbija.

Devedesete godine posebno su bile traumatične za ljude koji su iz svojih domova morali da se sele u nepoznato. Mnogi su ostali bez krova nad glavom u potpunosti ili su se snalazili živeći u neuslovnim prostorima sa puno drugih ljudi.

Zahvaljujući Regionalnom stambenom programu (RSP) Evropske unije, mnoge izbeglice uspele su da se skuće. U pitanju je višegodišnja zajednička inicijativa partnerskih zemalja (Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Crna Gora i Srbija) koju podržava međunarodna zajednica i koja za cilj ima zatvaranje poglavlja dugotrajnog raseljavanja u regionu. Razvijen je u partnerstvu između partnerskih zemalja i OEBS-a, UNHCR-a i Evropske komisije. Cilj RSP-a je bio da doprinese rešavanju produžene krize raseljavanja najugroženijih izbeglica i raseljenih lica sa teritorija bivše Jugoslavije nakon sukoba koji su trajali od 1991. do 1995. godine, uključujući interno raseljena lica u Crnoj Gori od 1999. godine.

Program je sastavni deo "Sarajevskog procesa za izbeglice i raseljena lica", koji je pokrenut 2005. godine na Regionalnoj ministarskoj konferenciji o povratku izbeglica. Proces je ponovo pokrenut u martu 2010. godine na konferenciji u Beogradu i partnerske zemlje su se ponovo obavezale u skladu sa Beogradskom deklaracijom iz novembra 2011. godine (takozvana “Zajednička deklaracija“) da će dati doprinos u rešavanju dugotrajne situacije raseljenja najugroženijih korisnika – izbeglica i raseljenih lica – nakon sukoba na teritoriji bivše Jugoslavije u periodu od 1991. do 1995. godine, uključujući i interno raseljena lica u Crnoj Gori od 1999. godine.

Program se sprovodio paralelno u četiri partnerske zemlje. Stambena rešenja koja su bila obezbeđena su uključivala osiguranje stambenih jedinica i kuća u vidu izgradnje, rekonstrukcije, obnove ili kupovine, zatim dodelu građevinskog materijala i na kraju siguranje stanovanja u ustanovama socijalne zaštite.

Program je zvanično završen u decembru 2023. godine, a do kraja februara 2024. godine je obezbeđeno 7.495 stambenih rešenja, piše UNHCR Srbija. Republika Srbija nastavlja da obezbeđuje stambena rešenja.

Najveći pojedinačni donator u ovom projektu je Evropska unija. Zapažene doprinose dale su i vlade SAD-a, Nemačke, Italije, Norveške, Švajcarske, Danske, Turske, Luksemburga, Kipra, Rumunije, Slovačke, Češke i Mađarske.

Jedni od onih koji su dobili svoj krov nad glavom zahvaljujući pomoći su Marko i Dušica Uzelac koji su u leto 1995. stigli u Srbiju na traktoru samo sa stvarima koje su mogli da ponesu. O njima je pisala kancelarija Eropvske unije u Srbiji, a njihovu priču preneli smo i mi. Oni su se, naime, na samom početku života u Srbiji naselili u Obrenovac gde su živeli sa rođacima u stanu od 50 kvadrata gde je živelo i do 20 ljudi. Marko je ranije bio kuvar u Hrvatskoj, ali je u Srbiji uspevao da brzo nađe privremene poslove radeći kao konobar kako bi izdržavao porodicu. Obezbediti krov nad glavom za njih četvoro se, međutim, pokazalo kao teško - do kad nisu saznali za Regionalni stambeni program.