Da li ste vi možda najinkluzivniji poslodavac? Prijavite se i za to možete dobiti nagradu - ovo je procedura

Otvoren konkurs za Nagradu za najinkluzivnijeg poslodavca.

sasirin pamai / Panthermedia / Profimedia

Forum za odgovorno poslovanje i Smart kolektiv raspisali su konkurs za Nagradu za najinkluzivnijeg poslodavca za 2024. godinu. Nagrada se dodeljuje privrednim subjektima koji su pokazali strateško opredeljenje i izuzetnost u sprovođenju praksi negovanja različitosti, jednakih mogućnosti i inkluzije u radnom okruženju.

Na konkurs mogu da se prijave preduzeća koja su pitanja različitosti i inkluzije integrisala u svoje poslovne strategije i aktivno rade na inicijativama i projektima koji doprinose stvaranju inkluzivnog radnog okruženja. Nagrada se dodeljuje u dve kategorije – najinkluzivniji poslodavac za osobe sa invaliditetom i najinkluzivniji poslodavac godine, s tim što će se posebno razmatrati prijave velikih preduzeća i prijave malih i srednjih preduzeća.

"Ovom nagradom nastavljamo da prepoznajemo kompanije koje aktivno implementiraju principe različitosti, jednakosti i inkluzije u svoje poslovanje, stvarajući pozitivne promene ne samo u svojim organizacijama već i u celokupnom društvu. Na ovaj način, želimo da osnažimo biznis zajednicu da i dalje doprinosi inkluziji osoba sa invaliditetom i drugih marginalizovanih grupa na tržištu rada", izjavio je Neven Marinović, direktor Foruma za odgovorno poslovanje i Smart kolektiva.

Žiri sačinjen od istaknutih predstavnika civilnog, javnog i privatnog sektora doneće odluku uzimajući u obzir integrisanost principa inkluzije i različitosti u poslovanje, kao i sprovedene inicijative i prakse u radnom okruženju tokom 2024. godine.

"Principi različitosti, jednakosti i inkluzije na radnom mestu odnose se na napore kompanije usmerene na stvaranje radnog okruženja koje čini da svi zaposleni imaju jednake mogućnosti za napredovanje, da se osećaju uključeno i prihvaćeno u svim sferama rada, bez obzira na to ko su i odakle dolaze", istaknuto je u konkursu.

Kako se prijaviti?

Prijavljivanje se vrši putem prijavnog formulara koji je potrebno popuniti do 31. oktobra i dostaviti na e-mail adresu: kancelarija@odgovornoposlovanje.rs. Prijavni formular za velika pravna lica dostupan je ovde, dok je prijavni formular za mala i srednja preduzeća dostupan ovde.

Dodela priznanja biće održana na CSR&ESG Forumu 12. decembra.

Nagrada za najinkluzivnijeg poslodavca dodeljena je prvi put prošle godine i to kompaniji Delhaize Serbia za strateški pristup, implementirane prakse, partnerstvo i liderstvo, dok su specijalna priznanja pripala kompanijama IKEA Srbija i Delta holding.

"U našoj kompaniji koja angažuje oko 13,000 saradnika , koja ima više od 500 maloprodajnih objekata kroz koje prođe svakodnevno više od pola milliona ljudi, ne postoji dimenzija različitosti koja nije deo naše svakodnevnice. Trudimo se da budemo 100 posto inkluzivni, da 100 posto reflektujemo tržište i da budemo 100 posto rodno izbalansirani", izjavio je tom prilikom Marko Babić, potpredsednik za ljudske resurse i organizacioni razvoj u Delhaize Serbia.

Nagrada "Najinkluzivniji poslodavac" dodeljuje se u okviru projekta "Posao po meri: Ekonomsko osnaživanje osoba sa invaliditetom", koji finansira Američka agencija za međunarodni razvoj (USAID), a sprovodi Forum mladih sa invaliditetom. Ostali partneri na projektu su Caritas Srbije, Fondacija Ana i Vlade Divac, Smart kolektiv i Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije.

(EUpravo zato)