Zemlja razmatra da zabrani prosjačenje! Sve je krenulo od 2010, a čini se da će sada ovom "zanatu" doći kraj

Građani EU došli su u Švedsku da prose, što je dovelo do porasta kriminala, kaže lider krajnje desnice.

Richard Milnes / Shutterstock Editorial / Profimedia

Švedska vlada desnog centra i stranka krajnje desnice Švedske demokrate razmatraju izvodljivost zabrane prosjačenja širom zemlje.

"Ovo je dobro i apsolutno neophodno", rekla je Linda Lindberg, liderka Švedskih demokrata na konferenciji za novinare u ponedeljak.

"Prosjačenje je bilo retkost u Švedskoj sve do ranih 2010-ih kada su mnogi građani EU krenuli da dolaze iz drugih zemalja u Švedsku da prose", tvrdi Lindberg, dodajući da je taj fenomen doveo do sistematičnijih i razrađenijih zločina.

"Po našem mišljenju, nije razumno da ljudi putuju preko pola Evrope da prose ispred naših prodavnica", rekla je ona, dodajući da su zabrane prosjačenja postojale u Švedskoj i ranije.

Zabrana prosjačenja bila je jedno od prvobitnih izbornih obećanja stranke Švedskih demokrata, koja je zajedno sa tri vladajuće desničarske stranke u zemlji osvojila neznatnu većinu na nacionalnim izborima 2022. Švedske demokrate pružaju spoljnu podršku vladi.

Imenovan je istražitelj da istraži kako bi takva zabrana mogla da se sprovede legalno — bez kršenja međunarodnih konvencija i ljudskih prava — i da predstavi svoje nalaze švedskom parlamentu krajem juna 2025.

Neki članovi opozicione Liberalne partije rekli su da neće glasati za zabranu. Lindberg je, međutim, optimista.

"Ne isključujem da ćemo sledećeg leta imati osnovu koja je toliko dobro pripremljena i izbalansirana da bi i druge stranke mogle da razmotre da je podrže", rekla je ona.

(JA/EUpravo zato/Politico)