U ovom gradu postoji kafić koji menja živote starijih: Oni peku kolače po starim receptima, zarađuju i druže sa mladima

Vollpension u Beču zapošljava 115 ljudi, od kojih polovina ima više od 60 godina, a glavna misija kafića je borba protiv siromaštva i usamljenosti starijih osoba.
Kafić Vollpension u Beču Foto: Youtube printscreen/Holidays in Austria

Kafić Vollpension u Beču je gastronomski hit čija je glavna misija da poveže starije građane s mlađim generacijama, ali se ona tu ne završava. Ovim potezom pokriveno je  nekoliko aspekta života starijih Bečlija.

Glavne zvezde su bake i deke, takozvane Ome i Ope, kako ih zovu na nemačkom. Ovaj jedinstveni kafić aktivno se bori protiv siromaštva i usamljenosti starijih osoba, ali i podstiče međugeneracijsku interakciju.

Penzioneri zarađuju, a postaju vidljiviji u društvu

Danas bake i deke u dva bečka Vollpensiona gostima iz celog sveta pripremaju i poslužuju najbolje kolače i peciva - naravno, po svojim starim porodičnim receptima.

Polovinu tima čine stariji građani koji, uz redovnu penziju koja često nije dovoljna, zarađuju dodatni prihod, ali i postaju vidljiviji i aktivniji u društvu.

Prema podacima Austrijskog statističkog zavoda iz 2023. godine, oko 288.000 ljudi starijih od 65 godina suočava se s siromaštvom i socijalnom isključenosti, a taj broj i dalje raste.

Posebno je izražena razlika u prihodima između polova.

Naime, žene u proseku zarađuju 1.527 evra bruto, što je 39,7 % manje od muškaraca. U takvoj situaciji, dodatnih 450 evra mesečno može značajno poboljšati kvalitet života.

Sve je počelo zbog presuve Saher torte

Tim Vollpensiona trenutno broji 115 zaposlenih, a polovina njih ima preko 60 godina - najmlađi ima 20, a najstariji 84 godine.

U kafiću se govori čak 12 jezika, a posao, pun smeha i zabave, funkcioniše besprekorno. Penzioneri su zaduženi za pečenje kolača i brigu o gostima, dok mlađi kolege vode uslugu, komunikaciju i administraciju.

Kako je sve počelo?

Osnivači Vollpensiona, Moriz Piffl-Percevic, Julia Krenmayr, Hannah Lux, David Haller i Manuel Gruber, inspiraciju su dobili 2012. godine, kada je Moriz pojeo komad torte u čuvenom bečkom restoranu i bio razočaran njenom suvoćom. Setio se ukusnijih slatkiša iz detinjstva i odlučio da Beču vrati prave "bakine" kolače.

Saher torta Foto: Shutterstock/alex_gor

Prvi Vollpension otvoren je 2015. u Schleifmühlgasseu u centru Beča, a ubrzo je postao nezaobilazni deo gradske gastronomske scene.

Druga lokacija otvorena je 2019. u Johannesgasseu, u okviru Privatnog univerziteta za muziku i umetnost Beča, dok se planira i treća, u Salcburgu ili Gracu.

Virtualne škole pečenja

Uz kafiće, 2020. pokrenuta je i BakAdemy, prva svetska škola pečenja koju vode bake i deke.

Oni prenose svoje znanje svima zainteresovanima, bilo uživo, bilo online.

Tokom pandemije COVID-19, virtuelne učionice su postale pravi hit - tamo se učilo kako napraviti najukusnije štrudle s jabukama, klasične buhtle, kremaste torte od banana, pa čak i veganske braunije.

(M.A./EUpravo zato/putnikofer.hr)