Svake nedelje se zatvore 3 noćna kluba: U ovoj zemlji više nema provoda i izlazaka, KRAJ JEDNE ERE

Ukoliko se tmurna situacija nastavi, do kraja 2029. godine neće više biti noćnih klubova u Velikoj Britaniji.

aberCPC / Alamy / Alamy / Profimedia

Ukoliko država hitno ne reaguje, Velika Britanija bi mogla da doživi "kraj ere klabinga koja je definisala čitave generacije", poručili su stručnjaci iz industrije zabave.

Majkl Kil, predsednik Udruženja noćnih industrija (NTIA), rekao je za Skaj njuz o hitnoj potrebi da vlasti očuvaju "vitalni deo britanskog društvenog tkiva".

"Svedočimo sistematskom urušavanju ekonomije noćnog života. Naša industrija se ne odnosi samo na zabavu već i identitet, zajednicu i ekonomiju", naveo je.

Novo istraživanje NTIA je pokazalo da je Britanija u prethodne četiri godine izgubila 37 odsto noćnih klubova, što znači da se po 10 zatvori svakog meseca.

Sve skuplji život znači da se ne izlazi u provod toliko često, a industrija je morala i sama da se suoči sa povećanjem operativnih troškova. Jedna nedavna anketa, u kojoj je učestvovalo 500 preduzetnika, pokazala je da sedam od 10 lokala jedva spaja kraj sa krajem ili je u minusu.

Ukoliko se tmurna situacija nastavi, do kraja 2029. godine neće više biti noćnih klubova u Velikoj Britaniji.

Otežavajuće faktore čine i zabrana pušenja i druge mere koje mogu da utiču na ugostiteljski sektor.

"Tražimo od vlasti da nam pruži malo predaha i finansijske pomoći kako bi smo mogli da omogućimo firmama da prežive", rekao je Kil.

U međuvremenu, vlasnici se dovijaju na sve moguće načine da održe klubove u životu.

Simeon Aldred je koosnivač "Broadwick Live", kompanije koja rukovodi klubom "Drumsheds", jednog od najvećih u svetu. Nalazi se na severu Londona, u nekadašnjoj Ikei.

"Pretpostavljam da je ovo privremeno. Vlasnik zemljišta planira u saradnji sa lokalnim vlastima da ovde gradi stanove. Londonu su potrebni novi stanovi. Jaz između stare i nove gradnje... i taj rad u privremenim lokacijama, omogućava vlasnicima da eksperimentišu sa veličinom prostora. Da li ovde može da se služi hrana, da li će moći da se pušta muzika?", sve su pitanja koja muče Aldreda.

Prema njegovim rečima, jedan od ciljeva je da se dokaže da kultura može da funkcioniše zajedno sa razvojem zajednice.

Ipak, taj pristup ima granice. Kako se svake nedelje zatvore oko tri kluba, jedino što može da ih spasi je veći broj posetilaca.

(EUpravo zato/Sky news)