Smislili privlačan način za unapređenje sektora: Za 12 i po evra, u bioskope će moći neograničeno!

Nemčka je još jedna od zemalja koja je rešila da unapredi filmsku industriju i građane podstakne da češće posećuju bioskope. Smislili su više nego privlačan način, a evo i koji

Nataliia Makarovska / Alamy / Alamy / Profimedia Bioskopska sala

Nemačka nije prva već jedna u nizu evropskih država koja želi da unapredi svoju filmsku industriju omogućavajući ljudima da posećuju bioskope koji su uključeni u projekat koliko god često žele, naravno uz simboličnu nadoknadu.

Baš kao što je Deutschlandticket Nemcima dao mogućnost da po pristupačnoj ceni putuju svojom zemljom vozom za samo 49 evra mesečno, cilj novog projekata je da ljudi mogu neograničeno da posećuju bioskope.

Nemački Savezni odbor za film (FFA) najavio je novu šemu po kojoj kinofili mogu da posete bioskop koliko god puta žele uz određenu mesečnu naknadu.

Projekat Cinifiniti bi trebalo da se pokrene širom Nemačke, a koštaće samo 12,50 evra mesečno. To je apsolutno pristupačna cena imajući u vidu da je prosečna ulaznica za bioskop u Nemačkoj bila 9,71 evra u 2023. godini.

Za samo nekoliko evra više od jedne karte, Nemci će u toku jednog meseca bioskope koji su deo mreže moći da posećuju koliko god puta žele, i tako uživaju, kako u novim filmovima, tako i klasicima koji se ponovo prikazuju.

Trenutno se više od 100 bioskopa prijavilo za mrežu - iako ostaje nejasno koliko će biti rasprostranjena dostupnost projekta Cinifiniti.

FFA se nada da će ovaj sistem da poveća broj posetilaca bioskopa u zemlji između 10-20 odsto.

Jedini uslov za sada je da imate više od 18 godina.

Iako nova u Nemačkoj, inicijativa je u sličnim oblicima isprobana širom Evrope.

S obzirom da je posećenost bioskopa stalno ugrožena stiming platformama, pretplate za bioskop su odličan način da se podstakne javnost da češće posećuje lokalne bioskopske sale.

Ako se šema pokaže profitabilnom, ona je dobitak za sve, kako za bioskope, tako i za filmske studije koji dobijaju veće prihode od ulaznica, a publika može da uživa po više nego pristojnim cenama.

Fete du Cinema u Francuskoj

Svake godine Francuska organizuje događaj Fete du Cinema kako bi podstakla publiku da poseti svoje lokalne bioskope tokom leta putem pristupačnih ulaznica.

Ovogodišnji Fete du Cinema trajao je od 30. juna do 3. jula, a učestvovalo je 6.000 bioskopa koji su nudili ulaznice po ceni od 5 evra.

Francuska nacionalna federacija bioskopa (FNFC) organizuje ovaj događaj od 1985. godine. Nakon što su cene ulaznica porasle na 4 evra u 2019. godini, ove godine je ona skočila za još evro po ulaznici i sada iznosi 5 evra.

Uprkos povećanju cene, bio je ovo najpopularniji događaj u istoriji sa 4,6 miliona prodatih ulaznica za francuske filmove.

Cineville u Holandiji

Širom Holandije, jedan od najboljih načina za gledanje filma po pristojnim cenama je Cineville propusnica.

U toj zemlji za samo 22.50 evra mesečno možete neograničen broj puta da posetite jedan od 70 bioskopa koji su deo mreže. Za mlađe od 30 godina, ta cena iznosi 18.50 evra.

Slično kao što je nemački Cinifiniti, Cinevill ima za cilj da podrži nezavisne bioskope i filmske stvaraoce.

Mubi Go u Nemačkoj, Velikoj Britaniji i Irskoj

U Nemačkoj postoji sistem za prodaju karata za bioskop sa striming platforme i produkcijske kuće Mubi.

Kompanija sa sedištem u Velikoj Britaniji je poslednjih godina značajno porasla i postala jedna od najpopularnijih za striming za ljude koji vole nezavisni film.

Od 2016. godine, Mubi je započeo koprodukciju i produkciju sopstvenih filmova.

(M.A./EUpravo zato/Euronews.com)