Burek se podrazumeva, ali nije na prvom mestu: Ovo su 4 najukusnija doručka iz Srbije

Obično kada se ode u pekaru, naruči se burek i jogurt, ali on nije jedini koji se našao na listi najukusnijih doručaka u Srbiji.

Mondo/Bojana Zimonjić Jelisavac

Mnogi kažu da je doručak najvažniji deo dana, a u Srbiji nije neuobičajeno da se dan počne i najmasnijim jelom koje postoji.

Popularni portal za gastronomiju, Taste Atlas, objavio je listu najboljih doručaka iz Srbije, na osnovu ocena korisnika ovog sajta.

Lista sadrži četiri stavke, a najbolje je ocenjena neprikosnovena komplet lepinja.

Kako se objašnjava, to je tradicionalna vrsta hleba koja je presečena napola i ispunjena kajmakom dok se na vrhu sve "zalije" jajetom. Uglavnom je vezana za užički kraj i Zlatibor, a veruje se da datira od pre Drugog svetskog rata. Ime je zvanično registrovao Dragan Lazić, vlasnik pekare u ovom gradu.

Iako je visokokalorična, idealna je za doručak uz jogurt.

Drugo mesto je zauzeo burek sa sirom, bez koga se ne može zamisliti odlazak u pekaru.

Iako na Balkanu vlada velika prepirka da li je "pravi" burek onaj sa sirom ili mesom, ovo jelo se tradicionalno jede uz jogurt.

Stefan Stojanović 

Burek, inače, ima turske korene, a Niš ga je upoznao u 15. veku kada je pripreman kao pita u kružnom plehu. Nakon Drugog svetskog rata se proširio i u Hrvatsku i Sloveniju.

Na trećem mestu je gibanica. U pitanju je vrsta slojevite pite sa sirom, uljem i jajima. Najpopularnija verzija je gužvara, a može biti i filovana slatkim nadevom.

Popara je zauzela četvrto mesto, prema listi "Taste Atlasa", i predstavlja jelo od suvog hleba, kajmaka i punomasnog sira. Obično se smatrala sirotinjskim jelom u krajevima kada nije bilo druge hrane. Obično se služi uz kiselo mleko.

(EUpravo Zato/Taste Atlas)