100 srećnika ima zadatak da oceni čak 240 unikatnih kolača: Sudija na Svetskom kupu tiramisua u Tervizu možeš biti i ti

Tervizo ponovo postaje svetska prestonica tiramisua, gde se okupljaju najbolji amaterski poslastičari iz celog sveta. Na Svetskom kupu takmiči se više od 240 varijanti ovog čuvenog deserta, a 100 degustatora ima zadatak da oceni svaki zalogaj i izabere pobednika.
Tiramisu kolač Foto: Shutterstock/stockcreations

U italijanskom gradu Tervizu, u oktobru će se održati deveti Svetski kup u pripremi tiramisua, jednog od najomiljenijih dezerta na svetu. Ovaj događaj nije samo takmičenje u kulinarstvu, već prava međunarodna manifestacija posvećena simbolu regije Veneto i italijanske gastronomije.

Organizatori su raspisali konkurs za 100 degustatora, zaljubljenika u ovaj slatkiš koji će imati privilegiju da budu deo narodnog žirija, ocenjujući kreativne i tradicionalne verzije čuvenog kolača.

Detalji odlučuju

Na takmičenju će se predstaviti čak 240 različitih verzija tiramisua - od klasičnih do sasvim inovativnih recepata.

Učestvuju isključivo amaterski poslastičari iz celog sveta, iz Australije, Kanade, Nemačke, Tajvana i naravno iz Italije.

"Na početku su nam govorili da su svi tiramisui isti, ali to jednostavno nije tačno. Dovoljno je samo gram više šećera, sekunda duže mućenja jaja ili previše kakao praha da se ukus potpuno promeni", objašnjava Frančesko Redi, osnivač takmičenja.

On naglašava da se ocenjuju tehnička preciznost, estetika i racionalno korišćenje sastojaka, jer se vodi računa i o bacanju hrane.

Kako postati degustator?

Za ulogu degustatora prijavilo se preko 15.000 ljudi iz celog sveta, među njima i veliki broj iz Srbije.

Da bi postali član narodnog žirija, kandidati moraju da popune online formular i tačno odgovore na 15 pitanja o istoriji i pravilima pripreme tiramisua. Svaki degustator mora da proba 10 različitih verzija, što im omogućava da zaista osete koliko nijanse mogu da promene ukus.

Jednostavan, ali sofisticiran

Tiramisu je relativno mlad dezert koji se u svetu proširio tek krajem 70-ih godina.

Osnovni recept uključuje jaja, šećer, piškote natopljene kafom, maskarpone i kakao, ali inovativni recepti dozvoljavaju dodatak još tri sastojka.

Jedna takmičarka ističe da uvek koristi samo piškote, nikakav drugi keks.

"Jaja, maskarpone, šećer i malo kakaoa, to je osnova. Svetski kup je sjajno iskustvo, ne samo zbog takmičenja, već zbog ljubavi prema ovom dezertu", napominje ona.

Gastronomski spektakl

Tokom tri dana festivala, Trevizo će postati prava svetska pozornica slatkih ukusa, kulturnih događaja i turističkih tura. Posetioci će imati priliku da dožive grad na poseban način, kroz prizmu tradicije i kulinarske umetnosti.

Narodni žiri, osim što ocenjuje kolače, upoznaje se sa istorijom mesta gde je tiramisu nastao, čime postaje ambasador lokalne kulture i vrednosti.

Iako će biti proglašeni novi svetski šampioni u pravljenju tiramisua, suštinski cilj događaja je jedan: slavljenje univerzalne strasti prema dezertu koji spaja generacije i kulture i koji je iz jednog grada u Italiji osvojio ceo svet.

(M.A./EUpravo zato/rts.rs)